Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), instituția care se ocupă, printre altele, cu gestionarea supraimpozitării jucătorilor din industria de energie electrică și gaze naturale, atât producători, cât și traderi, a rămas fără furnizor de electricitate, după ce i-a expirat pe 31 decembrie 2022 acordul-cadru în baza căruia îi fusese furnizat curent electric în ultimii doi ani, relevă date analizate de Profit.ro.
Fiscul lansase în septembrie anul trecut o licitație de achiziție de energie pentru anii 2023 și 2024, atât pentru nevoile proprii, cât și pentru cele ale autorității sale tutelare, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Licitația a fost însă anulată, după ce niciun furnizor nu a depus vreo ofertă.
″(…) în prezent ANAF nu are în derulare un contract de furnizare a energiei electrice″, se arată într-un document al instituției de luna trecută, ceea ce înseamnă că Fiscul a ajuns în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI).

Totodată, ANAF a demarat o nouă licitație de cumpărare de energie, de data aceasta doar pentru consumul propriilor sedii, prin care vrea să încheie un acord-cadru pe 12 luni estimat la 9,62 milioane lei plus TVA, pentru o cantitate maximă de circa 2.700 MWh.
Potrivit legislației în vigoare, ANAF beneficiază, ca instituție publică, de preț plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică fiind facturată la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.