Analiști: Novatek va relua probabil mare parte din operațiunile de la complexul de GNL Ust-Luga peste câteva săptămâni

Analiști: Novatek va relua probabil mare parte din operațiunile de la complexul de GNL Ust-Luga peste câteva săptămâni
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2024

Compania rusă de energie Novatek este probabil să reia în mare parte operațiunile la complexul său de procesare de GNL Ust-Luga și la terminalul de la Marea Baltică în câteva săptămâni, în urma unui presupus atac ucrainean cu dronă care a perturbat fluxurile de GNL în Asia, au declarat luni analiști citați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Reducerea livrărilor din Rusia, după temerile de perturbare a exporturilor europene de naftă către Asia din cauza atacurilor grupului Houthi asupra navelor din Marea Roșie, provoacă creșterea prețurilor naftei și a marjelor de rafinare în Asia, scrie News.ro.

TAROM scoate bilete la preț redus CITEȘTE ȘI TAROM scoate bilete la preț redus

Marja de profit pentru producerea naftei în Asia a crescut luni cu aproximativ 6 dolari, până la 91,70 dolari pe tonă, față de țițeiul Brent, după patru sesiuni consecutive de pierderi.

Novatek a declarat duminică că a fost forțată să suspende unele operațiuni la uriașul terminal de export de combustibil din Marea Baltică și ”procesul tehnologic” din complex din cauza unui incendiu, declanșat de ceea ce presa ucraineană a spus că a fost un atac cu dronă.

Ziarul Kommersant a mai spus luni, citând autoritățile locale, că două rezervoare de stocare și o stație de pompare au fost avariate în urma incidentului.

”Credem că uzina va reveni la o capacitate semnificativă în câteva săptămâni sau, în cel mai rău caz, luni”, au declarat analiștii de la firma de brokeraj BCS din Moscova, într-o notă.

Novatek a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că armata rusă și alte agenții guvernamentale iau măsurile necesare, inclusiv în ceea ce privește apărarea antiaeriană, după presupusul atac cu dronă ucraineană asupra terminalului.

ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde - deblocat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde - deblocat

Complexul primește de la uzina Novaket Purovsky din Siberia de Vest condensat de gaz, un tip de petrol ușor, pentru procesarea a aproximativ 7 milioane de tone pe an, pentru producția ulterioară de produse petroliere, cum ar fi nafta, combustibil pentru reacție și motorină.

Analiștii au mai spus că Novatek va fi acum forțată să exporte mai mult condensat de gaz în loc de combustibil cu marge mari, prin alte terminale.

Sinara Investbank a declarat că un sfert din veniturile Novatek ar putea fi afectate din cauza incidentului.

Novatek exportă și condensat de gaz din portul arctic Sabetta.

Exporturile au crescut cu aproximativ 20% anul trecut, la 960.000 de tone, de la 800.000 de tone în 2022.

Rusia a exportat în Asia un volum record de nafta, folosită la fabricarea de produse petrochimice care ajung ca materiale plastice și fibre de poliester, în ultimul an, în urma unui embargo al Uniunii Europene introdus în februarie asupra produselor petroliere rusești, menit să reducă veniturile Moscovei pentru finanțarea campaniei sale militare în Ucraina.

Microhidrocentrale de cel puțin 45 MW, reevaluate post-factum ca impact asupra mediului la presiunea Comisiei Europene. România e în infringement de 9 ani CITEȘTE ȘI Microhidrocentrale de cel puțin 45 MW, reevaluate post-factum ca impact asupra mediului la presiunea Comisiei Europene. România e în infringement de 9 ani

”Novatek exportă destul de multă naftă ușoară și grea, aproximativ 2 milioane de tone fiecare... o mare parte din acestea ajung în strâmtoarea Singapore, Taiwan și China”, a declarat Armaan Ashraf, șeful global al NGL-urilor la consultanța energetică FGE.

Potrivit datelor LSEG, 5,2 milioane de tone de nafta au fost expediate în Asia în 2023 din portul Ust-Luga, care găzduiește mai multe puncte de desfacere pentru exportul de mărfuri, dintre care 2,8 milioane de tone provin de la terminalul Novatek.

viewscnt
Afla mai multe despre
novatek
gnl