ANALIZĂ Prețurile negative la energie pot conduce la creșterea, și nu la scăderea, facturilor

ANALIZĂ Prețurile negative la energie pot conduce la creșterea, și nu la scăderea, facturilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 apr 2024

Prețurile negative la energie înregistrate pe piața spot din România nu numai că nu vor scădea facturile clienților finali, ci ar putea chiar să le mărească, susține, într-o analiză, Agenția Energia Inteligentă (AEI).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De ce este important Producătorii de electricitate au plătit duminică timp de 7 ore furnizorii pentru a le prelua curentul excedentar, acesta fiind cel mai ridicat număr de ore cu preț negativ înregistrat într-o zi pe piața spot autohtonă. În ultima săptămână, după cum a relatat Profit.ro, au existat deja 17 intervale orare cu prețuri negative, peste jumătate din numărul total record de ore de acest fel de anul trecut. Piața spot de energie din România (pe care se tranzacționează un procent de aproape 40% din energia consumată intern) a înregistrat anul trecut un număr record de 32 de ore cu prețuri negative la energie electrică.

Mai este interesant Sâmbătă, producătorii de electricitate au achitat, timp de o oră, nu mai puțin de 142,39 lei/MWh furnizorilor pentru a le prelua curentul excedentar, acesta fiind cel mai ridicat preț negativ înregistrat pe piața spot autohtonă.

Economistul Ilie Șerbănescu a murit CITEȘTE ȘI Economistul Ilie Șerbănescu a murit

“Aceste prețuri nu vor scădea facturile românilor, fiind chiar un semn al posibilității apariției pericolului creșterii prețurilor la energie electrică”, susține Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

În susținerea argumentației sale, Chisălițe invocă scăderea consumului de energie în România, în special, a consumului industrial, care face ca producția de energie în timpul zilei și în weekend să fie excedentară, furnizorii români fiind forțați să exporte energia electrică la prețuri mici.

În plus, în ultimii 15 ani s-au dezvotat capacități de producere a energiei regenerabile fără sisteme de stocare, s-au dezvoltat sisteme de acumulare prin pompaj sau sisteme de producere a hidrogenului verde, care au determinat creșterea energiei electrice produsă exclusiv pe timpul zilei, care, dincolo de dificultățile tehnice și de management al sistemului, duce la costuri mai ridicate și implicit la prețuri mai mari în viitor,

O nouă minivacanță în România, acum de 6 zile CITEȘTE ȘI O nouă minivacanță în România, acum de 6 zile

Reducerea numărului de ore de funcționare a capacităților de producere a energiei securitare pe bază de cărbune și gaze, determină, la rândul său, creșterea costurilor cu energia securitară, care, în lipsa stocării, va avea o pondere tot mai importantă exclusiv în perioada de vârf de consum (costurile sunt determinate de numărul de ore de funcționare, reducerea acestora înseamnă costuri mai mari și implicit prețuri mai mari).

Pornirea - oprirea repetată și neplanificată a capacităților securitare determină, la rândul său, randamente scăzute și costuri ridicate pentru capacităților de producere a energiei securitare pe bază de cărbune și gaze.

FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella

Iar oprirea capacităților de producere a energiei regenerabile, sau funcționarea acestora cu prețuri zero și negative, determină în fapt, în timp creșterea costurilor cu energia regenerabilă în timp.

Soluția avansată de președintele AEI este adoptarea rapidă de politici, în special privind stocarea și producerea de hidrogen verde, care să preîntâmpine disfuncționalitățile în sistemul energetic și creșterea prețurilor la consumatorul final în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
pret negativ
spot
pzu
facturi
aei