ANRE a aplicat anul trecut amenzi de peste 40 milioane lei și a fost implicată în aproape 500 de litigii

ANRE a aplicat anul trecut amenzi de peste 40 milioane lei și a fost implicată în aproape 500 de litigii
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat anul trecut amenzi de 40,15 milioane lei (circa 9 milioane euro) operatorilor din sectorul energetic, instituția fiind totodată implicată în 494 de litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești, potrivit raportului instituției prezentat marți în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În urma acțiunilor de control au fost întocmite 828 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, 11 pentru persoane fizice și 817 pentru agenți economici, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 40.151.000 lei”, arată raportul ANRE pe 2015, scrie News.ro.

Potrivit unor informații transmise de ANRE agenției News.ro în luna martie, principalele motive ale sancțiunilor au fost, în 2015, încălcarea de către firmele din energie a condițiilor de valabilitate asociate licențelor, atestatelor sau autorizațiilor emise de ANRE, dar și încălcarea standardelor de performanță pentru serviciul de distribuție și furnizare.

De asemenea, alte sancțiuni au fost acordate pe motiv că firmele au încălcat regulamentul de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale sau regulamentele și procedurile privind tranzacționarea pe piața centralizată a energiei electrice.

Unele dintre companiile energetice sancționate au încălcat regulamentele și procedurile privind cumpărarea sau facturarea certificatelor verzi, precum și metodologia privind constituirea stocului minim de gaze naturale.

De asemenea, concomitent cu măsurile contravenționale, au fost făcute propuneri pentru aplicarea de măsuri complementare pentru suspendarea, unor categorii de activități, la opt companii.

În ceea  ce privește situația litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești, în cazul ANRE au existat anul trecut în total 494 cauze în derulare, din care 111 au fost finalizate în mod definitiv.

Interesul național bate dreptul de proprietate: conducta de gaze BRUA va fi construită fără acordul deținătorilor de terenuri CITEȘTE ȘI Interesul național bate dreptul de proprietate: conducta de gaze BRUA va fi construită fără acordul deținătorilor de terenuri

ANRE precizează că toate plângerile contravenționale formulate împotriva proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, soluționate în cursul anului 2015, au fost favorabile ANRE.

Pentru 2016, obiectivul general al ANRE este de a-și “îmbunătăți continuu activitatea de reglementare prin utilizarea la maximum a resurselor umane de care dispune, în vederea dezvoltării unui cadru modern de reglementare unitar și simplu de aplicat pentru toți participanții la piață, de la micul consumator casnic până la marile corporații active în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale”

De asemenea, pentru perioada 2017-2018, activitatea de reglementare a ANRE se va concentra asupra stabilirii tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție gaze naturale pentru a patra perioadă de reglementare, precum și asupra revizuirii de reglementări în vederea îmbunătățirii performanțelor piețelor cu amănuntul de energie electrică și gaze naturale.

ANRE va revizui totodată regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale și metodologia de calcul a consumului tehnologic al sistemului de distribuție a gazelor naturale.

Autoritatea va modifica și completa în această perioadă Codul rețelei pentru sistemul național de transport gaze naturale și va implementa prevederile codurilor europene de rețele.

În cursul anului 2015, ANRE a înregistrat și soluționat 3.625 de petiții, formulate de persoane fizice și juridice beneficiare sau solicitante a serviciilor prestate de către firmele din sectoarele energiei electrice și gazelor naturale.

În 2015 au fost atestați 71 de manageri energetici și 55 auditori energetici. Astfel, la sfârșitul anului 2015 erau atestați 431 manageri energetici, 233 auditori energetici persoane fizice, 73 auditori energetici persoane juridice din care 17 auditori energetici pesoane fizice autorizate, 59 de societăți prestatoare de servicii energetice agreate, din care 19 PFA.

ANRE este autoritatea de supraveghere a pietei energiei din Romania si are statut de instituție independentă. Conducerea autorității este numită de Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre