ANRE a aprobat regulamentul prin care consumatorii sunt racordați gratis la rețeaua de gaze

ANRE a aprobat regulamentul prin care consumatorii sunt racordați gratis la rețeaua de gaze
scris 12 nov 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanțele lucrările de racordare a rețea la clienților, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuție.

Astfel, operatorul de distribuție nu poate refuza racordarea la sistem și este obligat să finanțeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflați în perimetrul unității administrativ-teritoriale pentru care a fost concesionat serviciul public de distribuție. Termenul de extindere și/sau branșare a consumatorilor nu poate depăși termenul de 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire, scrie Agerpres.

Tranzacții în regenerabile cu nume \ CITEȘTE ȘI Tranzacții în regenerabile cu nume "old school" românești: olandezii care promiteau să-și "înverzească" țara cu vânt din România au vândut unui "guru" britanic ecologist, expert în statistică și pariuri sportive

Operatorul de distribuție are obligația să racordeze toți solicitanții, viitori clienți finali casnici la sistemul de distribuție, în termen de 90 zile de la data obținerii autorizației de construire. Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici se realizează prin tarifele de distribuție.

Lucrările necesare racordării vor fi realizate de către operatorii economici autorizați de către ANRE și selectați prin proceduri concurențiale, transparente și nediscriminatorii de către operatorul de distribuție.

În cazul clientului final non-casnic, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de extindere și branșare până la 2500 metri. Solicitantul, viitor client final non-casnic, are obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare. În situația în care instalația de extindere și branșare este mai mare de 2.500 metri, operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea lucrărilor de proiectare și execuție în vederea realizării obiectivelor/conductelor părți componente ale sistemului de distribuție necesare racordării indiferent de lungime, urmând ca instalația de racordare să fie finanțată de clientul final non-casnic.

De asemenea, noul Regulament permite accesul la gaze naturale unui număr sporit de utilizatori și, în același timp, vine în sprijinul viitorilor clienți finali casnici cu venituri reduse, spun reprezentanții ANRE.

"Punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului are un impact important asupra consumatorilor clienți finali casnici și prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale, astfel autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări din fonduri nerambursabile", se arată în comunicat.

Având în vedere faptul că prevederile Legii nr. 155/2020 au intrat în vigoare la data de 30 iulie 2020, tarifele de racordare încasate de către operatorii de distribuție ulterior acestei date, în situația în care nu există un contract de racordare semnat, se vor returna în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al prezentului Ordin de aprobare al Regulamentului.

Cererile de racordare depuse anterior datei de 30 iulie 2020 își mențin valabilitatea fără a putea fi prelungite, urmând ca procesul de racordare să decurgă conform Regulamentului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
racordare
gaze