ANRE a elaborat proiectul de ordin prin care creează premizele apariției a două piețe spot ale gazelor, una administrată de BRM, iar cealaltă de OPCOM

ANRE a elaborat proiectul de ordin prin care creează premizele apariției a două piețe spot ale gazelor, una administrată de BRM, iar cealaltă de OPCOM
scris 15 feb 2018

Bursa Română de Mărfuri va rămâne, cel puțin pentru următoarea perioadă, administrator al unei platforme pe care vor fi tranzacționate gaze naturale, în pofida intenției comisiei de industrii a Camerei Deputaților de a acorda monopolul administrării pieței de gaze către OPCOM.

Cel puțin așa reiese dintr-un proiect de ordin al Autorității de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) prin care sunt stabilite Regulile generale privind piața centralizată de gaze naturale și sunt instituite condițiile înființării unei piețe spot (sau, mai degrabă, a două piețe spot, una administrată de BRM și alta de OPCOM) a gazelor naturale.

“Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 51/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de tranzactionare pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) - S.A. și Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată de gaze naturale administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM - S.A. rămân în vigoare până la aprobarea regulamentelor revizuite privind cadrul organizat de tranzacționare pe piața centralizată de gaze naturale”, se precizează în proiectul de ordin. Cei doi administratori licențiați au un termen de 30 de zile pentru a transmite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, spre aprobare, o listă comună a produselor standardizate tranzacționabile în cadrul pieței produselor standardizate pe termen scurt și în cadrul pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung.

ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață

În termen de maximum 60 de zile de la data aprobării listei comune a produselor standardizate tranzacționabile în cadrul pieței produselor standardizate pe termen scurt și în cadrul pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung, titularii licențelor de administrare a pieței centralizate au obligația de a transmite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, spre aprobare, regulamentele proprii privind cadrul organizat de tranzacționare.

Principala noutate adusă de proiectul de ordin este crearea unei piețe spot a gazelor naturale, cu instrumentele de tranzacționare aferente. “Produsele standardizate pe termen scurt sunt tranzacționate pentru livrare pentru ziua în curs sau pentru ziua următoare, șapte zile pe săptămână, în conformitate cu normele aplicabile ale platformei de tranzacționare, astfel cum sunt definite de comun acord de operatorul platformei de tranzacționare și operatorul de sistem de transport”, se precizează în ordin.

Segmentele de piață centralizată propuse, prin proiectul de ordin sunt piața produselor standardizate pe termen scurt, piața produselor standardizate pe termen mediu și lung, piața produselor “Over-the-counter” (OTC).

În plus, ordinul mai prevede ca tranzacțiile să “fie garantate din punct de vedere financiar fie de către titularul licenței de administrare a pieței centralizate (BRM sau OPCOM - n. red.), fie de către o terță parte în cazul pieței produselor standardizate pe termen scurt sau, în cazul pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung, fie prin garanții reciproce ale părților, în cuantumurile incluse în clauzele contractelor standard aprobate de ANRE pentru fiecare dintre produsele specifice acestui segment al pieței centralizate, fie de către o terță parte, în conformitate cu regulile specifice ale acesteia”.

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
opcom
bursa
gaze
spot