ANRE: Prețul energiei electrice pentru populație va scădea cu 1,89% de la 1 iulie

ANRE: Prețul energiei electrice pentru populație va scădea cu 1,89% de la 1 iulie
scris 29 iun 2020

Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, urmând ca piața să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Decizia a fost luată în ședința Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020, când au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici în perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanță: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy, scrie Agerpres.

Jenant: Autoritățile au uitat sau nici nu au știut ce au scris în Legea offshore. Singurul petrolist din Marea Neagră cu decizie finală de investiție s-a văzut nevoit să le tragă de mânecă CITEȘTE ȘI Jenant: Autoritățile au uitat sau nici nu au știut ce au scris în Legea offshore. Singurul petrolist din Marea Neagră cu decizie finală de investiție s-a văzut nevoit să le tragă de mânecă

"Raportat la perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanță obligați (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienți casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%", potrivit comunicatului.

ANRE amintește că perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienții casnici și de stabilire a prețurilor pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanță pe bază de contracte reglementate.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

"Pentru a veni în sprijinul clienților casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligațiile furnizorilor de ultimă instanță și modalitățile de informare a clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.)", mai spun reprezentanții ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
pret energie electrica