ANRE vrea să înlocuiască certificatele verzi cu prețuri fixe pentru energia regenerabilă

ANRE vrea să înlocuiască certificatele verzi cu prețuri fixe pentru energia regenerabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) propune înlocuirea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă prin certificate verzi cu un nou sistem de tarife fixe, intenționând totodată să nu modifice impactul asupra prețului final al electricității plătit de consumatori, a declarat, miercuri, vicepreședintele instituției, Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unui eveniment pe tema eficienței energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piață specializată, pentru un câștig în plus față de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligați să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toți consumatorii, inclusiv de populație, în factura finală. Această schemă funcționează în România încă din anul 2005, scrie Agerpres.

"Ieri (marți - n.r.), în Comisia de industrii din Camera Deputaților, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele măsuri, marea majoritate în favoarea producătorilor de regenerabile, dar, după un an de aplicare, am ajuns la concluzia că nu și-a atins scopul această ordonanță, iar, prin legea de aprobare, există posibilitatea să corectăm sau să venim cu noi modificări. Sens în care încă din decembrie ANRE a început discuțiile cu producătorii de energie regenerabilă și în februarie - începutul lui martie am formulat mai multe amendamente la această OUG", a arăta oficialul ANRE.

Unul dintre amendamente vizează trecerea la sistemul de tarife fixe, așa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toți cei consultați de ANRE, a susținut Nagy-Bege.

Autobuzele electrice încep să afecteze industria petrolului. Și în România vor fi introduse primele autobuze electrice CITEȘTE ȘI Autobuzele electrice încep să afecteze industria petrolului. Și în România vor fi introduse primele autobuze electrice

"Printre propuneri a fost una agreată de majoritatea producătorilor sau pot să spun că de toți cei cu care am vorbit noi, întrucât acest sistem de certificate verzi, care are totuși niște incertitudini, nu toți producătorii reușesc să-și vândă certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate între producători și vorbim de 800 de producători. Una dintre soluții este să schimbăm această schemă de sprijin prin certificate verzi cu o schemă de feed-in tariff. Vom găsi un organism care să administreze schema, așa cum este Transelectrica în cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strânge banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare", a explicat vicepreședintele ANRE.

Mai exact, ANRE va stabili pentru fiecare tehnologie și sursă regenerabilă un preț fix, care va fi asigurat și va fi plătit periodic. "Deci nu va mai exista o piață a certificatelor verzi. Însă trebuie să facem calcule serioase cu privire la acest preț fix", a susținut reprezentantul reglementatorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
certificate verzi
energie regenrabila