Senatorii au adoptat noua ”taxă pe stâlp”: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate

Senatorii au adoptat noua ”taxă pe stâlp”: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 apr 2018

Codul Fiscal va fi modificat pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene, conform unui proiect de lege susținut de Ministerul Finanțelor și aprobat miercuri de Senat. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedură de urgență.

Modificarea a fost susținută inclusiv de Ministerul Finanțelor, care a arătat că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcțiile speciale, cunoscuta ”taxă pe stâlp”, care a afectat în mod special companiile din domeniul energetic.

În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire - orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

Statul este avertizat să-și desemneze un Responsabil cu Protecția Datelor. Obligația GDPR - impusă și firmelor după 25 mai. Soluțiile pentru a aplica noile cerințe vor fi anunțate la WeLoveDigital.forum CITEȘTE ȘI Statul este avertizat să-și desemneze un Responsabil cu Protecția Datelor. Obligația GDPR - impusă și firmelor după 25 mai. Soluțiile pentru a aplica noile cerințe vor fi anunțate la WeLoveDigital.forum

Autorii proiectului de lege propun completarea articolului cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”.

Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale.

Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților este forul decizional al Parlamentului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliene
turbina
turn
cladire
impozite
taxe
locale
lege
proiect
parlament