Romgaz va finaliza până la 31 decembrie 2024 centrala de la Iernut, anunță compania la Bursa de Valori București, marcând o întârziere de patru ani a acestui proiect.
„Data finalizarii investitiei, confirmata de punerea în funcțiune a acesteia, nu poate depăși data de 31 decembrie 2024”, precizează Romgaz.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Anunțul către investitori vine în contextul în care compania a primit fonduri prin Planul Național de Investiții pentru acest proiect, fonduri pe care riscă să le piardă dacă nu respectă și acest termen, scrie Hotnews.ro.
În 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera si Romelectro contractul privind realizarea proiectului unei centrale noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, de 430 MW, contract care prevedea proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA.
Noua centrală de la Iernut ar fi trebuit să fie gata în anul 2020
Noua centrală, pe amplasamentul celei vechi, din care mai funcționează doar un grup, ar fi trebuit să intre în funcțiune în anul 2020.
În 2019, proiectul a fost blocat, întrucât constructorii au cerut majorarea sumei, iar Romgaz nu a fost de acord și a reziliat contractul.
Acest contract a fost controversat încă de la început. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela.
Romelectro era o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat. Între timp, compania a intrat în insolvență anul trecut.
CITEȘTE ȘI Groupama își întărește echipa managerialăComisia de evaluare a Romgaz a transmis, în 2016, după semnarea contractului, că nu a avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalare de bani și dare de mită.
Lucrările la Iernut s-au reluat cu aceiași spanioli de la Duro Felguera
La începutul acestui an, Romgaz a semnat un nou contract pentru reluarea lucrărilor cu aceeași companie spaniolă, Duro Felguera, pe motiv că lucrările sunt gata în proporție de peste 90%, iar alegerea unui alt constructor ar însemnat întârzieri în plus.
Pentru anul viitor, proiectul centralei primește 90 de milioane de lei de la bugetul de stat, a arătat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în urmă cu o săptămână.
„Centrala pe gaz de la Iernut primește peste 90 de milioane lei și avem toate șansele să finalizăm cea mai așteptată investiție în sectorul energetic românesc. Termenul estimat de punere în funcțiune este decembrie 2024. Se lucrează cu sute de oameni pe șantier, după ani mulți de blocaje”, a scris Burduja pe Facebook.