Băncile europene reduc iluminatul ca pregătire pentru posibilele întreruperi de la iarnă

Băncile europene reduc iluminatul ca pregătire pentru posibilele întreruperi de la iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2022

O parte din cele mai mari bănci europene pregătesc generatoare de rezervă și reduc iluminatul în avanpremiera unor posibilele întreruperi în furnizarea de electricitate și raționalizarea energiei care amenință să submineze sistemul financiar ce stă la baza economiei regiunii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Pe măsură ce Rusia reduce livrările de gaze către continentul european, băncile derulează teste de stres pentru a evalua cum pot face față unor întreruperi în aprovizionarea cu electricitate și pregătesc surse alternative de energie, precum generatoare, astfel încât ATM-urile și serviciile bancare online să nu se oprească, scrie Agerpres.

CONFIRMARE VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie

Există o urgență specială pentru ca firmele din sectorul financiar să ia măsuri având în vedere cât de importante sunt plățile și tranzacțiile pentru economia europeană, care este deja afectată de consecințele războiului din Ucraina.

Chiar dacă sectorul bancar s-a adaptat la carantinele și lucrul de la distanță din perioada pandemiei, întreruperile în aprovizionarea cu electricitate și raționalizare energiei reprezintă o provocare diferită.

"Sistemul bancar este o parte a altor sisteme. Principala mea îngrijorare vizează efectele în cascadă asupra societății create de scoaterea din funcțiune a ATM-urilor și incapacitatea de a efectua tranzacții fără numerar. Similar, băncile depind de alte servicii cum este internetul", spune Gianluca Pescaroli, profesor la University College London, care a consiliat autoritățile din Londra cu privire la întreruperile în aprovizionarea cu electricitate.

Grupul bancar american JPMorgan, care are câteva mii de angajați la Londra și Frankfurt, a efectuat mai multe simulări care au vizat întreruperea aprovizionării cu electricitate, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. În funcție de cât de grave vor fi întreruperile, banca ar putea trece la generatoare diesel pentru ca birourile sale să poată funcționa timp de mai multe zile, a adăugat sursa.

UniCredit, al doilea mare grup bancar italian, a efectuat și el teste cu privire la reziliența sa operațională în cursul verii, a dezvăluit o sursă din interiorul băncii. Cele mai recente teste s-au concentrat pe reziliența operațiunilor de procesare a datelor a precizat sursa, care a adăugat că cele două centre principale de date ale băncii sunt aprovizionate cu electricitate din două centrale separate.

De asemenea, băncile au început să ia măsuri vizibile pentru a răspunde la criza energetică, precum reducerea spațiilor de birouri și regruparea personalului în mai puține clădiri.

Deutsche Bank a anunțat că va introduce un set de măsuri de economisire a energiei în cele 1.400 de clădiri pe care le are în Germania, în ideea de a economisi 4,9 milioane kWh pe an, adică o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta 49.000 de becuri timp de o oră. Gigantul bancar german a decis să oprească furnizarea de apă caldă la toalete, să reducă temperatura în spațiile de lucru și să oprească iluminatul panourilor publicitare exterioare pe timpul nopții.

La rândul lor, organismele de reglementare au intrat și ele în alertă. Divizia de supervizare a Băncii Centrale Europene precum și instituția similară din Marea Britanie cer băncilor să pună la punct planuri prin care să facă față unor perturbări în aprovizionarea cu electricitate. Firmelor din Marea Britanie lu se cere să identificare care sunt serviciile lor importante precum și metodele prin care vor fi rezolvate vulnerabilitățile dacă amenințările se vor concretiza.

Cu toate acestea, experții sunt îngrijorați că puține firme sunt pregătite pentru întreruperea aprovizionării cu electricitate timp de mai multe zile. "Aceasta este o deficiență serioasă în planurile privind reziliența", spune Avi Schnurr, director la Electric Infrastructure Security Council, un think-tank care consiliază firmele cum să se pregătească pentru astfel de situații. Potrivit lui Avi Schnurr, băncile ar trebui să încheie aranjamente pentru a se asigura că pot să facă față și unor întreruperi prelungite în aprovizionarea cu electricitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bănci
energie