Belgia: Guvernul nu ar trebui să prelungească durata de viață a celor mai vechi trei reactoare ale țării

Belgia: Guvernul nu ar trebui să prelungească durata de viață a celor mai vechi trei reactoare ale țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2023

Autoritatea de Reglementare a Energiei Nucleare din Belgia (FANC) a recomandat Guvernului să nu prelungească durata de viață a celor mai vechi trei reactoare ale țării, din cauza incertitudinilor juridice și a temerilor legate de siguranță, potrivit opiniei FANC transmisă Executivului și consultată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În schimb, FANC a recomandat pentru următoarele două ierni ajustarea duratei de viață a altor două reactoare nucleare - Doel 4 și Tihange 3 - fără a le opri pentru îmbunătățiri privind siguranța. Conform planului, se vor efectua o serie de manevre eșalonate la reactoare, pentru îmbunătățiri privind siguranța, în vederea îndeplinirii în timp a cerințelor mai stringente de mediu, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare

Conform FANC, prelungirea duratei de viață a celor mai vechi trei reactoare ale țării - Doel 1 și 2 și Tihange 1 - provoacă temeri legate de siguranță, necesită combustibil nuclear suplimentar și modificarea cadrului de reglementare privind energia nucleară din Belgia. De asemenea, ar fi împotriva dorinței operatorului de energie nucleară Electrabel, o subsidiară a companiei franceze Engie.

Guvernul belgian a discutat luni opinia FANC și a decis să solicite Electrabel să facă o evaluare a noului plan pentru Doel 4 și Tihange 3. Anterior, discuțiile se axau pe oprirea reactoarelor în 2025, apoi îmbunătățiri privind siguranța pentru reluarea activității în noiembrie 2026, conform FANC. Dar, astfel, s-ar fi putut ajunge la un deficit de energie de aproximativ 1,5 gigawați (GW) în următoarele două ierni, "un deficit care nu poate fi compensat în alt mod decât prin producerea de energie nucleară", susține FANC, citând informațiile de la operatorul belgian de electricitate Elia.

Reprezentanții Engie nu au dorit luni să comenteze suplimentar față de declarația șefului Catherine MacGregor: "În acest stadiu, Doel 1 și 2 și Tihange 1 nu sunt incluse în discuțiile privind prelungirea durata de viață și nu intenționăm să le includem. Au o vechime de aproape 50 de ani, sunt la finalul activității lor".

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Belgia a anunțat luni că Executivul a cerut companiei franceze de utilități Engie, care operează reactoarele printr-o subsidiară, să analizeze propunerea FANC.

Oficialii belgieni vor ca reactoarele Doel 4 și Tihange 3 să nu fie oprite, pentru a livra energie în iernile din 2025-2026 și 2026-2027, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Tinne Vanderstraeten, pentru Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
belgia
reactoare