Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să retehnologizeze și să modernizeze cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porțile de Fier 1, cu putere instalată totală de aproape 1.200 MW, dată în funcțiune la începutul anilor ’70 ai secolului trecut și exploatată de România în parteneriat cu Serbia.
Hidroelectrica a început să caute consultanți care să elaboreze expertize tehnice și un studiu de fezabilitate pentru proiectul ″Reabilitare cu modernizare în vederea creșterii disponibilității și gradului de siguranță în exploatare a hidroagregatelor din CHE (centrala hidroelectrică – n.r.) Porțile de Fier 1″.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Hidrocentrala este compusă din 6 hidroagregate, fiecare cu putere instalată de 194,4 MW, însumând o capacitate totală de 1.166,4 MW. Unitatea produce într-un an hidrologic mediu peste 5,2 milioane MWh de electricitate, asigurând circa 10% din totalul producției naționale de curent electric și aproape jumătate din volumul serviciilor tehnologice de sistem din România.
Scopul viitoarelor lucrări este ″adoptarea unor soluții tehnice de ultimă generație care să asigure funcționarea pentru un nou ciclu de viață cel puțin egal cu durata normală de funcționare conform HG nr. 2139/2004 (după finalizarea lucrărilor de reabilitare cu modernizare)″.
Pentru centrale hidroelectrice, durata normală de funcționare este de cel mult 60 de ani. Dat fiind că hidroagregatele de la Porțile de Fier 1 au fost puse în funcțiune în 1970-1971, durata respectivă se va împlini în 2030-2031.
Studiul de fezabilitate va trebui să ofere un calcul estimativ privind costurile investiției, cu luarea în calcul a cel puțin două scenarii: unul în care echipamentele de la Porțile de Fier 1 vor fi înlocuite complet și unul în care acestea vor fi înlocuite numai parțial, cu accentul pe reabilitare.
CITEȘTE ȘI FOTO London Stock Exchange Group lansează un nou val de angajări în RomâniaDupă cum a relatat Profit.ro, conducerea Hidroelectrica a aprobat recent demararea de proiecte noi de investiții în retehnologizări de hidrocentrale în valoare de peste 943 milioane lei fără TVA, respectiv de 1,12 miliarde lei cu tot cu taxă.
Datele preliminare publicate de acționarul minoritar Fondul Proprietatea arată că Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit net de peste 4 miliarde lei.