BERD a ieșit din acționariatul firmei prin care E.ON își controlează distribuitorii de energie și gaze din România

BERD a ieșit din acționariatul firmei prin care E.ON își controlează distribuitorii de energie și gaze din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 ian 2016

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, participație care are o valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

E.ON România SRL controlează 61,8% din capitalul E.ON Distribuție și 53,4% din cel al E.ON Energie. La rândul său, E.ON România SRL este deținută în proporție de peste 90% de către E.ON Beteiligungen GmbH din grupul german E.ON.

Potrivit unui document al E.ON România SRL, BERD și-a vândut luna trecută participația de 9,82% pe care o deținea la companie acționarului majoritar al acesteia, E.ON Beteiligungen GmbH. În document se arată că respectiva participație are valoarea nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro). În urma tranzacției, E.ON Beteiligungen GmbH și-a majorat deținerea la E.ON România SRL la 99,92% din acțiunile companiei.

E.ON România SRL, acționarul majoritar al distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management. În 2014, compania a avut un profit net de 21,2 milioane lei la o cifră de afaceri de 56,9 milioane lei. Cu un an înainte, în 2013, E.ON România SRL raportase un profit net (133,1 milioane lei) mai mare decât cifra de afaceri (71,9 milioane lei).

În 2014, E.ON Distribuție a avut un profit net de 83,03 milioane lei și o cifră de afaceri de 770,5 milioane lei, iar E.ON Energie - un profit net de aproape 94 milioane lei, la o cifră de afaceri de 4,72 miliarde lei. 

Nuclearelectrica va plăti peste 56 mil. lei în 2016 pentru răcirea reactoarelor de la Cernavodă cu apă din Dunăre CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica va plăti peste 56 mil. lei în 2016 pentru răcirea reactoarelor de la Cernavodă cu apă din Dunăre

Consultanță pe bani mulți de la acționarul majoritar

Din acționariatul E.ON Distribuție, monopolul de distribuție a energiei electrice din Moldova, care alimentează cu curent electric județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, mai fac parte Fondul Proprietatea, cu 18,34% din acțiuni, Ministerul Energiei (13,51%) și compania de stat SAPE - Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (6,34%).

La distribuitorul de gaze naturale E.ON Energie mai sunt acționari Ministerul Energiei, cu 31,82% din capital, Fondul Proprietatea (13,4%) și SAPE (1,4%).

În mai anul trecut, Fondul Proprietatea a cerut public acționarilor E.ON Distribuție și E.ON Energie să aprobe acționarea în instanță a administratorilor și directorilor celor două companii pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanță cu acționarul majoritar al acestora, E.ON România SRL. În aceeași lună, AGA de la cele două companii a respins această cerere a FP.

Mai mult, în decembrie 2015, tot în AGA, s-a decis prelungirea cu un an, până pe 31 decembrie 2016, a contractelor de prestări de servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri semnate de E.ON Distribuție și E.ON Energie cu acționarul lor majoritar, E.ON România SRL, precum și actualizarea tarifelor și serviciilor prevăzute de aceste contracte.

Transgaz a prelungit cu 9 luni contractul de tranzit cu Gazprom, exporturile românești de gaze spre Ucraina se amână CITEȘTE ȘI Transgaz a prelungit cu 9 luni contractul de tranzit cu Gazprom, exporturile românești de gaze spre Ucraina se amână

Fondul Proprietatea acuză conflict de interese

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala București, administratorul unic al Fondul Proprietatea (FP), declara, în mai 2015, că serviciile de consultanță contractate nu sunt necesare, iar prețul plătit către E.ON România SRL de cele două companii de distribuție este nejustificat.

"Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanța strategică și de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arăta într-un comunicat de la acea dată al Franklin Templeton.

Totodată, Franklin Templeton susținea că încheierea tranzacțiilor între părțile afiliate încalcă politicile de guvernanță corporativă.

"Fondul consideră că încheierea acestor tranzacții între părți afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanță în domeniul strategiei de afaceri, încheiate cu acționarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, întrucât companiile au propriile consilii de administrațiile și directori, care sunt numiți pentru a lua decizii strategice și de management și pentru a acționa în interesul și beneficiul tuturor acționarilor și nu în cel al acționarului majoritar. Fondul Proprietatea consideră că încheierea contractelor privind servicii de consultanță strategică poate fi considerată un abuz de putere al acționarului majoritar, E.ON România SRL. Fondul consideră că această situație reprezintă un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor de guvernanță corporativă și solicită conducerii din România a companiei E.ON România SRL să analizeze posibilitatea încetării acestor contracte, precum și de a nu mai încheia contracte similare cu companiile în viitor", se mai arăta în comunicatul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on distributie
e.on energie
ministerul energiei
fondul proprietatea