Statul a decis că Hidroelectrica își va sprijini filiala Hidroserv cu 10 mil. lei, hotărâre nesusținută de FP

Statul a decis că Hidroelectrica își va sprijini filiala Hidroserv cu 10 mil. lei, hotărâre nesusținută de FP
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 nov 2015

AGA de la Hidroelectrica de marți a hotărât că societatea va majora capitalul social al filialei sale de servicii hidroenergetice Hidroserv cu 10 milioane lei, pentru evitarea dizolvării acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hotărârea a fost adoptată cu voturi reprezentând 80,056% din capitalul Hidroelectrica, exact participația Ministerului Energiei la companie, ceea ce înseamnă că Fondul Proprietatea, care deține 19,943% din acțiunile Hidroelectrica, fie a votat împotrivă, fie s-a abținut de la vot.

"În situația în care nu se procedează la majorarea capitalului social al Hidroserv, există un risc major, fie de deschidere a procedurii insolvenței, dar, mai ales, riscul ca orice persoană interesată să solicite instanței dizolvarea Hidroserv", se arăta în nota de fundamentare a propunerii de majorare a capitalului Hidroserv, semnată de Remus Borza, șeful administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.

În document se menționa că Hidroserv se confruntă cu probleme financiare ca urmare a pierderilor preluate la fuziunea prin contopire a celor 8 filiale Hidroserv, în sumă totală de 42,86 milioane lei, pierderi neimputabile societății nou înființate. Fuziunea celor 8 filiale a început în 2013 și a fost înregistrată la Registrul Comerțului în august 2015. Hidroserv are drept acționar unic Hidroelectrica.

În 2013, Hidroserv a disponibilizat 600 de persoane, iar de la 1 mai anul acesta, alte 300, încercând să treacă financiar pe plus, însă aceste concedieri nu au făcut decât să majoreze obligațiile de plată cu salariile compensatorii.

"Trebuie însă precizat că societatea, în anul 2015, trebuie să efectueze cheltuieli suplimentare cu plata salariilor compensatorii, care se ridică la o valoare de 8,183 milioane lei, care coroborate cu pierderea cumulată de 83,15 milioane lei va diminua și mai mult capacitatea societății de a-și continua activitatea, existând riscul de intrare în capacitate de plată", se afirma în nota de fundamentare.

În document se mai menționa că Hidroserv a luat o serie de măsuri pentru diversificarea lucrărilor de mentenanță și investiții, încercând să obțină comenzi și de la alți clienți decât Hidroelectrica, prin participarea la o serie de licitații, și că societatea și-a calibrat numărul de personal în funcție de programul de mentenanță al Hidroelectrica pe următorii patru ani, care include investiții de 40-45 milioane euro pe an.

"Trebuie menționată și situația tensionată din rândul sindicatelor care activează în cadrul societății, prin ridicarea de pretenții asupra drepturilor salariale restante, stabilite și obținute înainte de fuziune și neacordate din lipsa resurselor financiare de fostele societăți Hidroserv. Chiar dacă au fost stinse o parte din aceste drepturi salariale restante, starea de nemulțumire din rândul salariaților persistă și poate determina, prin acționarea în instanță, obligarea societății la plata acestora", se mai spunea în nota de fundamentare.

Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvență, din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 - iunie 2013. Profitul brut al Hidroelectrica a crescut cu peste 15% în primele 8 luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2015, la 811 milioane lei, iar cifra de afaceri netă a producătorului de energie hidro s-a majorat cu 3,73% față de primele 8 luni ale anului trecut, la 2,27 miliarde lei, chiar dacă valoarea vânzărilor de energie ale Hidroelectrica au scăzut cu 2,67% în intervalul menționat, la 2,1 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidroserv
fondul proprietatea
remus borza