BERD finanțează cu 100 milioane euro creșterea eficienței energetice a locuințelor din România

BERD finanțează cu 100 milioane euro creșterea eficienței energetice a locuințelor din România
scris 27 iun 2017

Banca Europeană pentru Recontrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat marți programul ”Green Economy Financing Facility”, în valoare de 100 milioane euro, care urmează să finanțeze creșterea economiilor de energie și reducerea costurilor cu utilitățile la locuințele din România, prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

”Programul este destinat să ajute sectorul rezidențial din România prin finanțarea investițiilor în eficiență enegetică, energie regenerabilă și soluții de economisire a apei. Este pentru prima dată când BERD finanțează investiții de eficiență energetică în sectorul rezidențial din România”, a precizat banca.

Creditele vor putea fi accesate prin intermediul băncilor românești partenere în program, scrie News.ro.

Inspectorii Concurenței au mers la Gaz Sud, cu acordul Curții de Apel. Este investigat un posibil abuz de poziție dominantă CITEȘTE ȘI Inspectorii Concurenței au mers la Gaz Sud, cu acordul Curții de Apel. Este investigat un posibil abuz de poziție dominantă

”Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 și 1990, având un nivel scăzut al izolației termice. În timp ce nevoia de a crește eficienta energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanțare pentru astfel de investiții rămâne limitată”, a declarat directorul regional pentru România și Bulgaria al BERD, Matteo Patrone.

Acesta se așteaptă ca băncile din România să dezvolte produse destinate economiei și investițiilor verzi.

Beneficiarii acestor finanțări pot fi persoane fizice, asociații de proprietari sau companii furnizoare de produse și servicii verzi.

Banca Transilvania este prima bancă din România care s-a alăturat programului și care a contractat un împrumut de 40 milioane euro pentru investiții în eficiență energetică a locuințelor.

Fondul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare al Taiwanului (Taiwan ICDF) a contribuit cu 12 milioane dolari la acest program de finanțare.

BERD a facilitat până în prezent împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finanțare a investițiilor verzi în 24 de țări.

”Green Economy Finajcing Facility” face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care banca intenționează, până în 2020, să utilizeze 40% din investițiile sale anuale pentru finanțările destiate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparație cu o medie de circa 25% din investițiile anuale în ultimii cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
eficienta energetica