Biserica Angliei renunță la investițiile în marile companii petroliere

Biserica Angliei renunță la investițiile în marile companii petroliere
Philippe Legrain
Philippe Legrain
scris 23 iun 2023

Biserica Angliei renunță la toate investițiile rămase în petrol și gaze naturale, afirmând că nu s-au făcut „nici pe departe” suficiente progrese de către companiile de combustibili fosili în tranziția către un nivel zero de emisii, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia Comisiei Bisericii din Anglia, care gestionează fondul bisericii anglicane în valoare de 10,3 miliarde de lire sterline, elimină investițiile în marile companii petroliere, inclusiv Shell, BP și Total, arată G4Media.ro.

Producția și consumul de cărbune în UE au crescut anul trecut CITEȘTE ȘI Producția și consumul de cărbune în UE au crescut anul trecut

De asemenea, biserica va renunța la toate celelalte companii implicate în producția de petrol și gaze naturale, cu excepția cazului în care acestea sunt „cu adevărat aliniate” la obiectivele Acordului de la Paris de limitare a încălzirii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, au declarat comisarii.

Criza climatică „amenință planeta pe care trăim și oamenii din întreaga lume, pe care Iisus Hristos ne cheamă să îi iubim ca pe vecinii noștri”, a declarat Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

„Este de datoria noastră să protejăm creația lui Dumnezeu, iar companiile energetice au o responsabilitate specială de a ne ajuta să realizăm tranziția justă către economia cu emisii reduse de carbon de care avem nevoie”, a adăugat el.

De asemenea, Church of England Pensions Board va retrage investițiile din companiile de petrol și gaze, inclusiv o investiție de 1,35 milioane de lire sterline în Shell.

Alan Smith, First Church Estates Commissioner, care prezidează comitetul de active al Bisericii, a declarat că decizia „nu a fost luată cu ușurință”.

„În mod sobru, marile companii energetice nu au ascultat vocile semnificative din societățile și piețele pe care le deservesc și nu se mișcă suficient de repede în ceea ce privește tranziția”, a spus el. „Dacă vreuna dintre aceste companii energetice se va alinia în viitor la criteriile noastre, ne vom reconsidera poziția. Într-adevăr, este un lucru pe care l-am spera”.

viewscnt
Afla mai multe despre
biserica angliei
petrol