Board-ul Rosneft, care include miliardari, spioni și petroliști, se extinde cu un trader și un reprezentant al Qatarului

Board-ul Rosneft, care include miliardari, spioni și petroliști, se extinde cu un trader și un reprezentant al Qatarului
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2017

Board-ul gigantului petrolier rus Rosneft include miliardari, spioni și petroliști, iar acestora li se vor alătura începând de joi un trader de mărfuri miliardar și un reprezentant al Qatarului, statul din Orientul Mijlociu aflat în centrul unei furtuni politice, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Actualii directori ai Rosneft, care produce mai mult petrol decât oricare altă companie tranzacționată public, sunt deja versați în intrigi politice și practici de afaceri. Aceștia includ de la veterani ai unor grupuri petroliere ca BP, Exxon Mobil și până la combatanți ai Războiului Rece, cum este fostul agent Stasi Mattias Warnig și Igor Sechin, vechi aliat al președintelui Vladimir Putin, scrie News.ro.

Începând de joi, acestora li se vor alătura directorul general al traderului de mărfuri Glencore, Ivan Glasenberg, și Faisal Alsuwaidi, care a supervizat transformarea Qatarului într-un producător major de gaze, înainte de a deveni președinte pentru cercetare și dezvoltare la Qatar Foundation.

Includerea noilor directori va avea loc după achiziția unei participații de aproape 20% la Rosneft de către Glencore și fondul suveran din Qatar, anul trecut.

Euro s-a apropiat și mai mult de 4,6 lei, atingând un nou nivel maxim din august 2012 CITEȘTE ȘI Euro s-a apropiat și mai mult de 4,6 lei, atingând un nou nivel maxim din august 2012

În schimbul participării la investiția de 11 miliarde de dolari, Qatarul intră în ”clubul petrolier” condus de directorul general al Rosneft, Igor Sechin, consolidându-și alianța cu Kremlinul, în timp ce Arabia Saudită și alte state aliante din Orientul Mijlociu au rupt relațiile diplomatice și economice cu emiratul.

Pentru Glasenberg, un loc în conducerea Rosneft arată că revenirea Glencore este completă.

Rosneft este prima achiziție mare făcută de Glencore după criza prin care a trecut compania de trading în 2015, când acțiunile sale s-au prăbușit din cauza îngrijorării investitorilor că nu își va putea plăti datoriile.

Peter Grauer, președinte al Bloomberg LP, este director independent, fără rol executiv, al Glencore.

Schimbările din board-ul Rosneft nu vor modifica modul în care este guvernat grupul, deciziile majore urmând să fie luate în continuare la Kremlin, care deține o participație de control, a spus Vladimir Milov, un politician din opoziție care a fost ministru adjunct al Energiei.

Totuși, noii directori vor aduce noi oportunități de afaceri, a arătat un analist al Otkritie Capital, Artem Konchin.

Cine sunt membrii consiliului de administrație ai Rosneft.

Igor Sechin

Cel mai puternic om din industria petrolieră a Rusiei și-a început cariera ca traducător în armata sovietică în Mozambic și Angola, zone fierbinți în Războiul Rece. Ulterior, a lucrat sub conducerea lui Putin la Primăria St Petersburg și l-a urmat la Kremlin, unde a devenit director adjunct pentru personal și apoi vicepremier.

Cu sprijinul statului, Sechin a transformat Rosneft într-un gigant energetic, prin achiziția majorității activeloe grupului Yukos, confiscate de guvern de la magnatul Mahail Hodorkovski. Ulterior, Rosneft a cumpărat compania mixtă din Rusia a BP, în 2013, și Bașneft anul trecut.

Alexander Novak

Ministru al Energiei din 2012, Novak a reprezentat Rusia în negocierile care au dus anul trecut la acordul istoric de reducere a producției în colaborare cu OPEC. El a colaborat în acest scop, îndeaproape, cu omologul său saudit Khalid Al-Falih.

Matthias Warnig

Warnig a lucrat până în 1989 ca agent al Stasi, serviciul de securitate al Germaniei de Est, perioadă în care Putin era ofițer al KGB în Germania. Fost director general al Dresdner Bank în Rusia, Warnig a încheiat tranzacții cu președintele rus cel puțin din 1991, când a încercat să deschisă o reeprezentanță bancară la St. Petersburg. Warnig a fost director general al proiectului gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, în perioada 2006-2016, iar în prezent este membru în board-urile VTB Bank, Transneft și United Co. Rusal.

Bucureștiul a coborât 3 poziții, pe locul 181, într-un top al celor mai scumpe orașe pentru expați CITEȘTE ȘI Bucureștiul a coborât 3 poziții, pe locul 181, într-un top al celor mai scumpe orașe pentru expați

Robert Dudley

Directorul general al BP are o experiență îndelungată în afacerile cu petrol. El a condus compania mixtă TNK-BP până în 2008, când a fost nevoit să plece din Rusia din cauza unui conflict cu partenerii miliardari ruși. În 2010, Dudley a fost numit la conducerea grupului BP, în timp ce scurgerea de petrol de la platforma Deepwater Horizon a provocat o criză existențială a grupului. După calmarea situației în Golful Mexic, revenirea lui Dudley în Rusia, în 2011, a reaprins conflictul cu partenerii de la TNK-BP, care au încercat să blocheze un acord de explorare în regiunea arctică cu Rosneft. Disputa a dus la vânzarea companiei către Rosneft, iar BP a obținut o participaâie de aproape 20% la acest grup.

Andrey Akimov

Akimov, director general al Gazprombank, a treia mare bancă din Rusia, a ajuns în centrul atenției în 1991, în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când făcea parte dintr-o delegație trimisă în SUA pentru a atrage investiții. În același an a obținut permisiunea să înființeze compania IMAG la Viena, pentru a facilita comerțul cu Europa. Această companie a ajutat ulterior un trader numit Gennady Timchenko să se dezvolte în afacerile cu petrol, afacere care l-a transformat în miliardar și care a dus la crearea Gunvor Group, una dintre cele mai mari companii de trading cu energie. În 2006, Gazprombank a ajutat Rosneft să finanțeze preluarea activelor Yukos.

Din board-ul Rosneft mai fac parte președintele Andrei Belousov, un economist guvernamental de carieră, Oleg Viugin, fost șef al serviciului rus pentru piețe financiare, Guillermo Quintero, fost director al diviziei braziliene a BP, și  Donald Humphreys, care a fost director financiar al Exxon până în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
qatar