Brentul începe luna la peste 84 de dolari/baril, un nou maxim al ultimilor aproape 4 ani

Brentul începe luna la peste 84 de dolari/baril, un nou maxim al ultimilor aproape 4 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 oct 2018

Cotațiile petrolului au început luna octombrie în creștere și au urcat la un nou maxim al ultimilor aproape 4 ani, pe fondul temerilor privind reducerea exporturilor din Iran după intrarea în vigoare a sancțiunilor SUA împotriva celui de-al treilea mare producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile americane vizează sectorul energetic din Iran și vor intra în vigoare pe 4 noiembrie. Deși autoritățile iraniene au indicat că nu vor reduce producția de petrol, încercând să diminueze îngrijorările din piețe, unii importatori majori din China și India au anunțat deja că au redus achizițiile din Iran.

Vineri, conglomeratul chinez Sinopec, cel mai mare procesator de țiței din lume, a anunțat că a tăiat la jumătate importurile din Iran în luna septembrie.

Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore CITEȘTE ȘI Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore

“Dacă rafinăriile chineze se conformează într-o măsură mai mare decât cea estimată cu sancțiunile americane, echilibrul dintre ofertă și cerere se va restrânge și mai agresiv”, potrivit analistului băncii arabe Emirates NBD Edward Bell, citat de Reuters.

Petrolul Brent a atins un maxim intraday de 84,71 dolari pe baril luni, cel mai ridicat nivel începând cu 10 noiembrie 2014.

În jurul orei 19:00, barilul de Brent era tranzacționat la 84,60 dolari, cu 2,26% peste cotația de la închiderea de vineri. Petrol West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, era în urcare cu 2,16%, la 74,83 dolari pe baril.

Analiștii și investitorii au indicat că se așteaptă ca prețurile aurului negru să rămână pe un trend ascendent cel puțin până la finele anului.

“Credem că fundamentele sprijină tot mai mult o creștere a prețurilor, cel puțin la nivelurile actuale. Deși nu prezicem în mod clar o apreciere a Brentului până la 100 de dolari pe baril, vedem un risc real ca acest lucru să se întâmple”, au spus, recent, analiștii băncii britanice HSBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
brent
wti
iran
sanctiuni
sinopec
importuri