BRM și KELER pregătesc lansarea unor noi produse si servicii pe piața de gaze naturale din România

BRM și KELER pregătesc lansarea unor noi produse si servicii pe piața de gaze naturale din România
scris 7 sep 2017

Contractele forward pe gaze naturale cu garantare prin servicii de contraparte centrală sunt pregătite pentru lansare la Bursa Română de Mărfuri (BRM), bursa și furnizorul de soluții de compensare din Ungaria KELER CCP finalizând cu succes integrarea și testarea sistemului IT necesar tranzacționării acestor produse astfel încât procesul de admitere a participanților pe această piață poate fi demarat.

În ultimele luni, BRM și KELER CCP au finalizat specificațiile IT, implementarea și testarea noului sistem de tranzacționare și clearing, astfel încât, la momentul actual acestea sunt pregătite pentru a fi utilizate de către participantii pe piața de gaze naturale. Noile servicii de compensare prin intermediul contrapartii centrale vor furniza în premieră pentru România siguranță și eficientă pentru participanți, eliminând riscul de contraparte și cel de piață, anunță BRM.

"KELER CCP, prima casă de compensare din regiune autorizată în conformitate cu reglementările EMIR, este încântată să își prezinte expertiza și experiența prin lansarea și operarea cu succes a sistemului de clearing. A fost un proiect provocator pentru dezvoltarea serviciilor noastre pe piața BRM de Contracte forward pe gaze naturale, dar suntem pregătiți și convinși că acesta va fi un pas uriaș pentru BRM și piața din România ", spune Károly Mátrăi, CEO al KELER CCP.

Aeroporturi București are planuri de investiții de peste 800 mil. euro la extinderea terminalelor de la Otopeni pentru preluarea unui trafic dublu de pasageri CITEȘTE ȘI Aeroporturi București are planuri de investiții de peste 800 mil. euro la extinderea terminalelor de la Otopeni pentru preluarea unui trafic dublu de pasageri

Lansarea noii piețe a gazelor naturale BRM cu soluția de clearing oferită de KELER CCP va stimula dezvoltarea unei piețe românești competitive, transparente și fiabile care funcționează pe baza nediscriminatorie și care va stimula comercializarea pe termen lung a gazelor naturale în întreagă regiune.

"Scopul nostru strategic este de a face piața noastră mai atractivă prin crearea unui sistem de tranzacționare securizat și standardizat, care este acum mult mai accesibil. În timpul perioadei de testare, am monitorizat nevoile clienților noștri și cererea pieței, ameliorând continuu cu KELER CCP soluția oferită. Noul sistem va permite BRM să creeze un mediu de piață modern, sigur și orientat către standardele din Europa ", a declarat Gabriel Purice, Președinte Director General al BRM.

Participanții la piață au fost implicați încă dintr-o etapă foarte timpurie a proiectului, în special în definirea specificațiilor produselor forward. În urmă feedback-ului primit în cadrul work-shopurilor organizate, participanții sunt nerăbdători să înceapă tranzacționarea noilor produse pe platforma BRM. Bursa a selectat și câteva opinii ale acestora:

“Suntem convinși că noile produse forward pe piața de gaze naturale a BRM vor oferi un grad mai mare de siguranță tranzacțiilor noastre.”- Iulian Burcea, AMROMCO;

“Apreciem că noile servicii de clearing oferite vor îmbunătăți mediul de tranzacționare al gazelor naturale pe piața românească.”- Ion Ionuț, ENGIE;

“Prin aceste produse, piața de gaze naturale din România se aliniază la standardele europene.” Viorel Țepeș, TINMAR;

“Apreciem eforturile BRM de îmbunătățire continuă a gamei de servicii și produse pentru participanții din piața de gaze naturale a României” Mihai Vilt, FORȚE GAZ;

"Am fost implicați în dezvoltarea produselor de pe piață încă din primele zile ale anului, și salutăm beneficiile noilor produse BRM cu servicii de clearing incluse." VITOL GAS & POWER.

În perioada septembrie - octombrie va fi finalizată procedura de admitere a  participanților pe noul sistem, astfel încât operațiunile de tranzacționare a contractelor forward pe gaze naturale cu contraparte centrală să poată demara începând cu luna noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
gaze naturale
keller