Capacitatea instalată pe acoperișuri de energie solară a crescut cu 49% în 2022. Spania, în fruntea europenilor

Capacitatea instalată pe acoperișuri de energie solară a crescut cu 49% în 2022. Spania, în fruntea europenilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2023

Capacitatea de generare a energiei solare instalată pe acoperișurile clădirilor a crescut în 2022 cu 49%, la un total de 118 GW, Spania aflându-se în fruntea țărilor europene care au instalat cel puțin 1 GW anul trecut, conform unui raport, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

China, SUA, India, Brazilia și Spania conduc în topul publicat de platforma SolarPower Europe, ce reunește o serie dintre principalele companii din sectorul energiei solare, scrie Agerpres.

Tranzacție surpriză - Andrei Siminel, care tocmai a vândut Vel Pitar unui mare grup mexican, reintră în business-ul de panificație, cu cea mai vândută pâine la nivel național CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Andrei Siminel, care tocmai a vândut Vel Pitar unui mare grup mexican, reintră în business-ul de panificație, cu cea mai vândută pâine la nivel național

Raportul semnalează că în 2022 a fost instalată o capacitate de generare a energiei solare ce acoperă consumul a 36 milioane de locuințe, iar autorii săi dau asigurări că boom-ul instalării de panouri solare pe acoperișuri va continua în 2023, an în care se așteaptă instalarea a altor 159 GW.

În 2022, a crescut de la 17 la 26 numărul țărilor care au instalat cel puțin 1 GW anual, în această zonă. Raportul previzionează că în 2025 peste 50 de țări vor instala anual mai mult de 1 GW de energie solară.

Conform clasamentului mondial al țărilor elaborat pe baza datelor din 2022, după Spania, în top s-au situat Germania, Japonia, Polonia, Olanda și Australia. În ceea ce privește europenii, Italia a ocupat locul 12, Franța - 13, Danemarca - 16, Grecia 18 și Austria 20.

Studiul menționează că a fost deja instalată o capacitate de generare a energiei solare de 1,2 TW, care au produs, în total, 1.612 TW/oră în 2023, "ceea ce echivalează cu 57% din cererea totală de electricitate a Uniunii Europene".

SolarPower Europe estimează că viitorul generării de energie solară este "strălucitor" și că se va ajunge la o capacitate cuprinsă între 341 și 402 GW la nivel mondial, instalată în 2023. În plus, preconizează că la nivel mondial se va ajunge la instalarea, anual, a 1 TW capacitate de generare a energiei solare la finele acestui deceniu.

Totuși, autorii raportului semnalează că există probleme pentru dezvoltarea acestor surse de energie, precum capacitatea limitată a rețelelor de distribuție și lipsa de flexibilitate sau de stocare a rețelelor electrice naționale.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA CITEȘTE ȘI Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA

Această situație aduce "un risc critic pentru tranziția solară globală. Dintre principalele țări "solare", în 20 au fost detectate blocajele în rețea drept obstacol principal pentru dezvoltarea energiei solare".

În ceea ce privește Spania, raportul subliniază că a câștigat trei poziții în clasamentul țărilor unde a crescut cel mai mult capacitatea instalată comparativ cu anul anterior și constată că deja a ajuns în 2022 la 8,4 GW.

"Asta reprezintă o creștere notabilă de 76% față de cei 4,8 GW instalați, anul anterior. Cea mai mare parte vine din segmentul contractelor PPA (prin care cumpărătorii achiziționează energie și certificate de energie regenerabilă de la un furnizor al acesteia), care au reprezentat 5,3 GW în 2022", precizează raportul.

În plus, autorii menționează în cazul Spaniei că "nu se bazează pe niciun tip de subvenții", ceea ce face din această țară una dintre cele mai mari piețe globale de energie solară fără subvenții.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri
energie
fotovoltaice