Petrolul crește puternic, pe fondul așteptărilor privind majorarea cererii din China

Petrolul crește puternic, pe fondul așteptărilor privind majorarea cererii din China
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 iun 2023

Cotațiile petrolului se apreciază puternic marți, recuperând pierderile abrupte consemnate în prima zi a săptămânii, pe fondul așteptărilor privind creșterea cererii de petrol din partea Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca centrală chineză a redus rata dobânzii la creditele pe termen scurt pentru prima dată în ultimele 10 luni, în încercarea de a stimula redresarea economică ezitantă post-pandemie. Mutarea este așteptată să impulsioneze cererea de țiței, scrie Reuters.

În jurul orei 19:15 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 74,19 dolari/baril pe bursa ICE Futures de la Londra, în creștere cu 3,3% față de referința de luni.

Profit.ro Piața de Capital.forum. Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: Listarea Hidroelectrica poate duce piața de capital din România în categoria piețelor emergente CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum. Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: Listarea Hidroelectrica poate duce piața de capital din România în categoria piețelor emergente

La New York, țițeiul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 69,33 dolari/baril, de asemenea în urcare cu 3,3% față de referință.

Prețurile petrolului au scăzut cu până la 3,7% luni, în parte din cauza îngrijorărilor legate de economia chineză, după date economice dezamăgitoare publicate săptămâna trecută.

"Piața arată o revenire față de ieri. Luni s-a exagerat cu pesimismul și tristețea", a comentat Phil Flynn, analist la Price Futures group.

Acțiunile, care se tranzacționează adesea în tandem cu petrolul, consemnau aprecieri de până la 0,6% la ora menționată, inclusiv pe fondul estimărilor că Fed va lua pauză de la majorarea ratelor dobânzilor la ședința de politică monetară ce se va încheia mâine.

Inflația din SUA a încetinit, luna trecută, la minimul ultimilor peste doi ani, evoluție ce ar putea oferi băncii centrale suficient spațiu de manevră pentru a pune pauză actualului ciclu de înăsprire monetară.  

Analiștii estimează că Fed va păstra dobânda-cheie în intervalul 5-5,25%, dar că va lăsa ușa deschisă pentru creșteri viitoare, deoarece perspectivele privind inflația și piața muncii rămân incerte, iar banca centrală este încă departe de a-și îndeplini dublul mandat de ocupare deplină a forței de muncă și prețuri stabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii titei
preturi petrol
cerere petrol china
fed
majorare dobanzi