CEO-ul BP demisionează

CEO-ul BP demisionează
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2023

Directorul general al grupului britanic BP, Bernard Looney, a demisionat, după mai puțin de patru ani în funcție, în urma mai multor acuzații de relații personale cu colegii, a anunțat marți compania, într-un comunicat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Directorul financiar al BP, Murray Auchincloss, va acționa în calitate de CEO interimar, a spus compania.

”BP plc anunță că Bernard Looney a notificat compania că și-a dat demisia din funcția de director general, cu efect imediat. Domnul Looney a informat astăzi compania că acceptă acum că nu a fost pe deplin transparent în dezvăluirile sale anterioare. El nu a oferit detalii despre toate relațiile și acceptă că a fost obligat să facă o dezvăluire mai completă”, a spus BP.

Daniel Apostol este noul director general al Federației Patronale de Petrol și Gaze CITEȘTE ȘI Daniel Apostol este noul director general al Federației Patronale de Petrol și Gaze

Looney, în vârstă de 53 de ani, a preluat mandatul în februarie 2020 cu promisiunea de a reinventa compania veche de 114 ani, prezentând planuri ambițioase pentru ca gigantul energetic britanic să obțină zero emisii nete până în 2050 și să investească miliarde în energie regenerabilă și cu emisii scăzute de carbon, scrie News.ro.

Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze un articol din FT pe această temă.

Looney a condus grupul prin unii dintre cei mai tumultuoși ani din istoria modernă, de la COVID-19 până la o ieșire rapidă din Rusia, după invadarea Ucrainei de anul trecut, un șoc al prețului energiei și o criză globală a costului vieții.

La începutul acestui an, BP a restrâns planurile de reducere a producției de hidrocarburi până în 2030, la 25% față de nivelurile din 2019, de la 40% anterior - încă cea mai radicală reducere a producției de petrol și gaze din acest deceniu printre marile companii petroliere.

BP s-a străduit să-i convingă pe investitori că pot obține profituri competitive din afacerile sale fără hidrocarburi.

DECIZIE Veneția introduce taxă de intrare pentru turiști CITEȘTE ȘI DECIZIE Veneția introduce taxă de intrare pentru turiști

În ultimii trei ani, acțiunile BP le-au depășit cele ale rivalului european Shell, precum și pe ale rivalilor americani Chevron și Exxon Mobil.

După ce a înregistrat un profit record de 28 de miliarde de dolari pentru 2022, profitul BP din trimestrul al doilea a scăzut cu 70% față de anul anterior, la 2,6 miliarde de dolari, permițând totuși grupului petrolier să-și sporească dividendul cu 10%.

Pachetul salarial al lui Looney a crescut în 2022 de peste două ori, la 12 milioane de dolari, pe fondul profiturilor superioare, susținute de creșterii prețurilor energiei, în timp ce emisiile BP au rămas în mare parte neschimbate față de un an mai devreme.

Looney l-a înlocuit pe Bob Dudley, care a condus BP după scurgerea accidentală de hidrocarburi la platforma Deepwater Horizon, în 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
bp
bernard looney
demisie