CEO-ul Saudi Aramco: Tranziția energetică eșuează, lumea ar trebui să renunțe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul

CEO-ul Saudi Aramco: Tranziția energetică eșuează, lumea ar trebui să renunțe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2024

CEO-ul Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat că tranziția energetică eșuează, iar factorii de decizie ar trebui să renunțe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul și gazele, deoarece cererea de combustibili fosili va continua să crească în următorii ani, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În lumea reală, strategia actuală de tranziție eșuează în mod vizibil pe majoritatea fronturilor, deoarece se ciocnește de cinci realități dure”, a spus Nasser în timpul unui interviu la conferința CERAWeek by S&P Global din Houston, Texas.

Cea mai mare bancă a Etiopiei - defecțiune care le-a permis clienților să retragă zeci de milioane de dolari. Cei mai mulți bani, scoși de studenți. S-au format cozi lungi CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă a Etiopiei - defecțiune care le-a permis clienților să retragă zeci de milioane de dolari. Cei mai mulți bani, scoși de studenți. S-au format cozi lungi

El a arătat că ”este nevoie urgentă de o resetare a strategiei de tranziție, iar propunerea mea este următoarea: ar trebui să renunțăm la fantezia de a elimina treptat petrolul și gazele și, în schimb, să investim în ele reflectând în mod adecvat ipotezele realiste ale cererii”, a spus CEO-ul, în aplauze din partea publicului, scrie News.ro

Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, a estimat anul trecut că vârful cererii de petrol, gaze și cărbune va fi atins în 2030.

Nasser a spus că este puțin probabil ca cererea să ajungă la vârf în curând, cu atât mai puțin până în acel an. El a sugerat că IEA se concentrează pe cererea din SUA și Europa, dar că trebuie să se concentreze și asupra lumii în curs de dezvoltare.

În opinia sa, sursele alternative de energie nu au reușit să înlocuiască hidrocarburile la scară largă, în ciuda faptului că lumea a investit peste 9.500 miliarde de dolari în ultimele două decenii.

Energia eoliană și solară furnizează în prezent mai puțin de 4% din energia mondială, în timp ce penetrarea totală a vehiculelor electrice este mai mică de 3%, a spus el. Între timp, ponderea hidrocarburilor în mixul energetic global abia a scăzut în secolul 21 de la 83% la 80%, a spus Nasser.

Cererea globală a crescut cu 100 de milioane de barili echivalent petrol pe zi în aceeași perioadă și va atinge un maxim istoric în acest an. Gazul a crescut cu 70% de la începutul secolului. a spus CEO-ul Aramco.

Tranziția de la cărbune la gaze este responsabilă pentru majoritatea reducerilor emisiilor de carbon, a spus el.

Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii CITEȘTE ȘI Lanț major de supermarketuri acuză Guvernul Orban de hărțuire și retrage banii

”Aceasta nu este imaginea viitoare pe care unii au pictat-o. Chiar și ei încep să recunoască importanța securității petrolului și gazelor”, a spus Nasser.

Între timp, țările în curs de dezvoltare din sudul global vor stimula cererea de petrol și gaze pe măsură ce prosperitatea crește în acele țări, care reprezintă mai mult de 85% din populația lumii, a spus CEO-ul. Aceste națiuni primesc mai puțin de 5% din investiții care vizează energia regenerabilă, a spus el.

Nasser a spus că lumea ar trebui să se concentreze mai mult pe reducerea emisiilor de petrol și gaze, pe lângă sursele regenerabile.

Numai îmbunătățirile de eficiență au redus cererea globală de energie cu aproape 90 de milioane de barili pe zi echivalent petrol.

”Ar trebui să introducem noi surse de energie și tehnologii atunci când acestea sunt cu adevărat gata, competitive din punct de vedere economic și cu infrastructura potrivită”, a subliniat Nasser.

viewscnt
Afla mai multe despre
saudi aramco
energie
petrol