China restricționează exporturile de grafit, un material cheie pentru producția de baterii

China restricționează exporturile de grafit, un material cheie pentru producția de baterii
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

China va introduce licențe de export la anumite produse din grafit, începând cu data de 1 decembrie 2023, a anunțat vineri Ministerul chinez al Comerțului, într-un context în care Beijingul se confruntă cu presiuni din partea guvernelor străine cu privire la poziția sa dominantă în sectorul manufacturier, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grafitul este utilizat în bateriile pentru automobilele electrice, iar China este cel mai mare producător și exportator mondial. De asemenea, gigantul asiatic rafinează peste 90% din grafitul mondial în materialul utilizat în practic toți anozi bateriilor, partea negativă a bateriei, scrie Agerpres.

Va fi lansat în România ″cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est″, dezvoltat de israelieni cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Va fi lansat în România ″cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est″, dezvoltat de israelieni cu peste 100 milioane euro

Decizia Beijingului de a restricționa exporturile de grafit vine într-un moment în care guvernele străine își sporesc presiunile asupra companiilor chineze din motive ce țin de practicile lor industriale.

Uniunea Europeană analizează introducerea de tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice produse în China, pe motiv că acestea beneficiază, în mod incorect, de subvenții masive de stat. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, guvernul american a extins restricțiilor cu privire la accesul companiilor chineze la semiconductori, inclusiv prin stoparea vânzări unor cipuri avansate produse de Nvidia.

Conform noilor restricții anunțate vineri, China va cere exportatorilor de două tipuri de grafit să depună cereri pentru obținerea de licențe de export. În plus, trei tipuri de produse sensibile din grafit, care erau deja supuse unor controale temporare, au fost plasate pe nouă listă, a precizat Ministerul Comerțului de la Beijing.

Restricțiile de vineri sunt similare cu cele introduse la 1 august pentru două metale utilizate în producția cipurilor, respectiv galiu și germaniu. Aceste restricții au condus la diminuarea exporturilor chineze de galiu și germaniu în ultimele luni.

SUA și Uniunea Europeană au în vedere noi investiții pentru a contracara dominația Chinei în domeniul grafitului însă experții se așteaptă la o luptă dificilă. Printre principalii cumpărători de grafit din China se numără Japonia, India și Coreea de Sud. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
baterii
grafit