Clienții casnici ai Electrica au la dispoziție 47 de oferte mai ieftine pe piața concurențială

Clienții casnici ai Electrica au la dispoziție 47 de oferte mai ieftine pe piața concurențială
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2021

Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la Electrica Furnizare au la dispoziție, în piața concurențială, 47 oferte cu prețuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechiul contract pe piața de serviciu universal, potrivit calculelor realizate de Agerpres pe baza comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, Electrica este furnizorul tradițional al clienților în regim reglementat din 18 județe ale țării: Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, Prahova, Buzău, Dâmbovița, Brăila, Galați și Vrancea, scrie Agerpres.

Locuitorii acestor județe care până acum au plătit prețuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piața concurențială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor plăti mai mult cu 15-18% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieței.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu și nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă știm ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicație unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piață.

Fiecare consumator trebuie să completeze județul în care se află, consumul din ultima factură și valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

Agerpres a făcut aceste calcule, utilizând datele pentru un consumator din Brașov, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 97,46 lei, la un consum de 153 de kWh.

Pe piața de serviciu universal, adică unde vom rămâne automat dacă nu facem nimic, factura acestui consumator va crește cu 18,5%, deci va plăti în plus 18 lei.

În ceea ce privește piața concurențială, consumatorii pot alege dintre 105 oferte ale companiilor energetice. Din păcate, niciuna nu este cu un preț mai mic decât cel din factura actuală, însă aplicația afișează ofertele în ordinea lor crescătoare și poate fi găsită cea mai ieftină.

Din totalul ofertelor, 47 au un preț mai mic decât dacă am rămâne cu vechiul contract, adică scumpirea va fi mai mică de 18%.

FOTO Președinția cumpără curent electric pe 2 ani, inclusiv pentru SPP-iștii care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis CITEȘTE ȘI FOTO Președinția cumpără curent electric pe 2 ani, inclusiv pentru SPP-iștii care păzesc reședința din Sibiu a familiei Iohannis

Astfel, în top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy, care are un preț cu 0,32% mai mare decât cel actual. Urmează Hidroelectrica, cu 1,47% în plus și Restart Energy One, cu o scumpire de 1,86%.

Topul continuă cu Nova Power and Gas - 1,86% în plus, Enel Energie Muntenia - +2,80%, Aqua Energie - +5,14%, ICCO Energ - +7,25%, Absolute Energy - +9,12%, Energy Distribution - +9,65% și Electric Planners - unde prețul crește cu 9,68% față de contractul actual.

Dacă doresc să rămână la același furnizor, adică Electrica Furnizare, consumatorii pot încheia un nou contract pe piața concurențială cu această companie la un preț mai mare cu 12% față de ultima factură.

Odată ce se hotărăște asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
oferte