Cod galben de vânt: eolienele au ajuns să asigure 30% din producția de energie

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 feb 2016

Intensificarea progresivă a vântului a făcut ca producția de energie electrică a centralelor eoliene să urce miercuri de 4,5 ori de la începutul zilei până la amiază, respectiv de la doar 600 MW la peste 2.700 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor Transelectrica, producția centralelor electrice eoliene s-a majorat progresiv miercuri, de la 601 MW în jurul orei 1:00 dimineața la peste 1.100 MW spre 4:00 dimineața. Ulterior, până la 8:00, producția acestora a crescut cu peste 100%, ajungând la 2.427 MW, atingând un maxim în jurul orei 12:30, de 2.727 MW. În termeni de pondere în totalul producției de energie din România, eolienele au avansat, astfel, de la sub 9% la ora 1:00 dimineața la aproape 30% în jurul prânzului. 

Cel mai violent salt de generare al centralelor eoliene s-a consemnat între orele 3 și 6 dimineața, interval în care producția acestora a crescut de 2,2 ori, de la 836 la 1.876 MW.

Cod galben de vânt: eolienele au ajuns să asigure 30% din producția de energie

Profitul Conpet a crescut cu 5,6% în 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorării tarifelor și a importurilor de țiței CITEȘTE ȘI Profitul Conpet a crescut cu 5,6% în 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorării tarifelor și a importurilor de țiței

La ora redactării acestui material, eolienele asigurau 29,56% din producție, clasându-se pe primul loc în topul producătorilor, urmate de termocentralele pe cărbune (22,12%) și de Hidroelectrica (18,45%).

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis de marți o informare meteo de vânt puternic, avertizând că, în intervalul 10 februarie, ora 10:00 - 11 februarie, ora 14:00, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în Banat, Crișana și Dobrogea, unde rafalele vor depăși 50 - 60 km/h, și la munte, în special în zona înaltă, unde se vor consemna viteze de peste 70 - 80 km/h.

Ulterior, miercuri, ANM a emis cod galben de vânt puternic între orele 14:00 și 20:00 pentru arii relativ extinse în județele Constanța și Tulcea, unde se vor produice intensificări de vânt cu viteze ce vor depăși la rafală 60 km/h. Avertizări cod galben de vânt au fost emise și pentru județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, pentru zona de munte a județelor Suceava și Neamț, precum și local în județele Sibiu și Caraș Severin, laolaltă cu zonele montane aferente.

Cod galben de vânt: eolienele au ajuns să asigure 30% din producția de energie

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor CITEȘTE ȘI ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor

Intermitența producției de energie eoliană, dependentă de evoluția vitezei și intensității vântului, se manifestă însă adesea și în sens invers. După cum a relatat Profit.ro, în dimineața zilei de 20 ianuarie, centralele eoliene și-au oprit producția în jurul orei 8:35, datele Transelectrica arătând că parcurile generatoare de energie din vânt aveau la acel moment o producție negativă, de -1 MW, ceea ce înseamnă că acestea nu mai introduceau energie în sistem, ci consumau curent electric din rețeaua națională, pentru a-și menține în funcțiune instalațiile.

Motivele au fost vântul foarte slab, dar și temperaturile extrem de scăzute. Aproape nicio categorie de turbine eoliene nu poate funcționa la temperaturi sub -20 grade Celsius. Ieșirea din producție a centralelor eoliene a fost rapidă. Producția acestora s-a prăbușit în mai puțin de 4 ore, de la un maxim de aproape 1.300 MW la ora 10:27 la mai puțin de jumătate, respectiv 505 MWh, la ora 14:00.

Fluctuațiile mari de producție ale eolienelor, din cauza variațiilor vitezei și intensității vântului, creează probleme mari de funcționare centralelor clasice, obligate prin lege să acorde prioritate în rețea surselor regenerabile de energie, atunci când acestea pot produce, dar și să intervină în compensare în momentele când centralele eoliene și solare opresc generarea.

"Funcționarea intermitentă a energiilor regenerabile implică obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul, fapt ce aduce majorări substanțiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri, care duc și la creșterea gradului de poluare în comparație cu situația unei funcționări liniare", se arată într-un comunicat de marți al Complexului Energetic Oltenia.

Cod galben de vânt: eolienele au ajuns să asigure 30% din producția de energie

Compania Telekom Romania ar putea fi obligată să-și demoleze rețelele instalate pe 70.000 de stâlpi ai Enel Muntenia CITEȘTE ȘI Compania Telekom Romania ar putea fi obligată să-și demoleze rețelele instalate pe 70.000 de stâlpi ai Enel Muntenia

Potrivit sursei citate, CE Oltenia a înregistrat variații de sarcina de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt, ceea ce determină creșterea costurilor cu circa 20%, din cauza reducerii randamentelor, simultan cu cresterea emisiilor de CO2 și a uzurii agregatelor. "O pornire de bloc înseamnă costuri de 300.000 lei pentru producătorii clasici, în afara cheltuielilor cu certificatele de CO2, uzura agregatelor etc", spune CE Oltenia.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW la finele anului 2015, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW. La finele anului 2014, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica.

Producția de energie eoliană din surse regenerabile este subvenționată de toți consumatorii de electricitate prin sistemul certificatelor verzi, care sunt impuse prin lege pe facturile de curent electric și încarcă costul acestora. Grație subvențiilor suportate de consumatori, producătorii de energie regenerabilă pot veni cu prețuri extrem pe atractive pe bursa de energie OPCOM. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie eoliana
energie regenerabila
certificate verzi
factura energie electrica
parcuri eoliene
cod galben de vant