Comănescu prelungește cu 2 ani explorarea zăcămintelor din Marea Neagră câștigate de România la Haga în 2009

Comănescu prelungește cu 2 ani explorarea zăcămintelor din Marea Neagră câștigate de România la Haga în 2009

Sursă foto: Grup Servicii Petroliere

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 apr 2016

Explorarea perimetrelor offshore cu zăcăminte de țiței și gaze Muridava și Cobălcescu Est din Marea Neagră, aflate în zona disputată de România și Ucraina și adjudecată de statul român prin decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga din 2009, se va prelungi cu doi ani, inclusiv din lipsă de utilaje.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, unul dintre motivele prelungirii este că platforma de foraj aparținând companiei românești Grup Servicii Petroliere (GSP) a omului de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, singurul contractor de foraj în ape de mică adâncime din Marea Neagră, are nevoie de modernizare pentru a opera în deplină siguranță. Tot Comănescu deține și concesiunea celor 2 perimetre, prin firmele Petromar Resources BV și Petromar Resources SA.

Cele 2 companii concesionare controlate de Comănescu au solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) în ianuarie 2016 prelungirea cu 2 ani, de la 4 ani și jumătate la 6 ani și jumătate, a primei faze a perioadei de explorare a perimetrelor, iar ANRM a aprobat solicitarea săptămâna trecută. Prelungirea trebuie consfințită prin semnarea unui act adițional la acordul de concesiune, act adițional care, ulterior, trebuie aprobat prin hotărâre de Guvern. În mod corespunzător, perioada totală de explorare se va prelungi de la 7,5 la 9,5 ani.

Sondaj: Susținătorii Brexit-ului, la un punct distanță de tabăra pro-UE înaintea referendumului din iunie CITEȘTE ȘI Sondaj: Susținătorii Brexit-ului, la un punct distanță de tabăra pro-UE înaintea referendumului din iunie

Prima prelungire a fazei I a perioadei de explorare a celor 2 perimetre a fost acordată în 2014, de la 3 ani la 4 ani și jumătate. Acordul inițial de concesiune a fost semnat în 2011, primii titulari fiind compania britanică Melrose Resources și Petromar Resources SA.

În solicitarea slor de prelungire a explorării din ianuarie anul acesta, concesionarii au arătat că lucrările de prospectare seismică derulate pe cele 2 perimetre au dus la concluzia că structurile geologice ale acestora sunt mult mai complicate decât se estima inițial. "Zona făcând obiectul disputei cu Ucraina timp de mulți ani, în perioada respectivă nu s-au mai executat lucrări de cercetare, astfel încât la momentul încheierii acordului de concesiune datele geologice și geofizice regionale existente au fost puține și de foarte slabă calitate", se arată într-un document al ANRM.

De asemenea, s-au întâmpinat probleme la forajul de sonde de explorare pe perimetre.

"S-a ajuns la concluzia că obținerea parametrilor de foraj corespunzători necesari pentru eliminarea riscurilor tehnice și tehnologice potențiale legate de săparea sondelor viitoare impun efectuarea unui proces amplu de modernizare a platformei de foraj marin GSP Prometeu. Lucrările necesare includ înlocuirea și modificarea componentelor cheie și schimbări structurale necesare la nivelul principalelor sisteme ale platformei (sistemul de fluide de foraj, sistemul de putere, sistemul de ridicare). În caz contrar, forajul sondelor următoare cu platforma GSP Prometeu, în condițiile în care aceasta se află în momentul de față, va fi irealizabil, datorită imposibilității controlării provocărilor tehnice, existând o probabilitate însemnată de pierdere a însăși găurii de sondă", se spune în documentul citat.

OTP Bank creditează Poșta cu 20 milioane lei pentru a-și finanța activitatea curentă CITEȘTE ȘI OTP Bank creditează Poșta cu 20 milioane lei pentru a-și finanța activitatea curentă

ANRM mai arată că lucrările de modernizare sunt necesare și pentru asigurarea siguranței personalului și protecția mediului, în conformitate cu directivele UE privind siguranța operațiunilor petroliere offshore.

Platforma GSP Prometeu aparține companiei Grup Servicii Petroliere a lui Comănescu, iar ANRM precizează că firma execută, practic, în totalitate, forajele în ape de mică adâncime din Marea Neagră, pentru toate companiile cu operațiuni aici, fiind singura din zonă care deține și operează o flotă proprie de astfel de platforme și de vase de suport și care are experiența necesară furnizării unor astfel de servicii.

Pe lângă GSP Prometeu, Grup Servicii Petroliere mai deține platforma GSP Uranus, însă deocamdată aceasta din urmă poate opera doar în ape de cel mult 70 de metri adâncime, după ce i-au fost demontate cele 3 picioare de care dispune pentru a putea trece pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, la întoarcerea dintr-o "misiune" în Turcia. Se estimează că lucrările de modernizare a GSP Prometeu și de remontare a picioarelor GSP Uranus vor dura circa 5 luni.

Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligațiuni denominată în yuani CITEȘTE ȘI Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligațiuni denominată în yuani

Pe lângă prelungirea perioadei de explorare cu 2 ani, concesionarii au mai solicitat și aprobarea unui program suplimentar de lucrări, constând în reprocesare și interpretare de date de prospectare seismice 3D, cu costuri estimate de 50.000 de dolari.

Perimetrele offshore de hidrocarburi Muridava și Cobălcescu Est fac parte din blocul de 9.700 de kilometri pătrați de zonă economică exclusivă și platou continental adjudecat în 2009 de România în arbitrajul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, bloc reprezentând 79,34% din totalul suprafeței aflate în dispută. La acea dată, agentul României la Curte, Bogdan Aurescu, care ulterior a devenit ministru de Externe, declara că se estimează că, în zona adjudecată de România, se află circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze și 12 milioane de tone de țiței.

Gabriel Comănescu a preluat integral drepturile aferente concesiunii perimetrelor offshore de hidrocarburi Muridava și Cobălcescu Est în vara anului trecut, achiziționând operațiunile din România ale companiei irlndeze Petroceltic, care anterior deținea 70% din drepturile asupra celor 2 perimetre. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel comanescu
grup servicii petroliere
petromar resources
petroceltic
gaze naturale marea neagra
romania ucraina disputa marea neagra