Comisia Iancu amână Legea offshore: "Nu vrem să fim acuzați că ne-au scăpat detalii". Senatul a introdus modificări de substanță - înghețarea fiscalității și deducerea tuturor investițiilor petroliștilor

Comisia Iancu amână Legea offshore: "Nu vrem să fim acuzați că ne-au scăpat detalii". Senatul a introdus modificări de substanță - înghețarea fiscalității și deducerea tuturor investițiilor petroliștilor
scris 25 sep 2018

Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Iulian Iancu, a decis astăzi să amâne cu o săptămână dezbaterea raportului de modificare a Legii offshore, după ce plenul Senatului a aprobat luni modificări de substanță la lege, în sensul că toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.

Comisia trebuia să dezbată raportul de modificare a legii în ședința de astăzi, însă a decis să amâne dezbaterea pentru săptămâna viitoare, marți sau miercuri.

"Era impropriu să luăm o decizie astăzi. Au început să vină amendamente la lege de la colegi parlamentari. Unele vizează chestiuni de principiu, altele se referă la detalii, cum ar fi formule de calcul. Sunt prea multe aspecte implicate aici și e o mare responsabilitate. Nu vrem să fim acuzați ca parlamentari că ne-a scăpat ceva. Oricum vom fi acuzați", a declarat Iulian Iancu în cadrul ședinței.

„Călugărița: Misterul de la mânăstire”, filmat integral în România s-a menținut pentru al treilea weekend pe primul loc în box office-ul românesc CITEȘTE ȘI „Călugărița: Misterul de la mânăstire”, filmat integral în România s-a menținut pentru al treilea weekend pe primul loc în box office-ul românesc

Luni, plenul Senatului a modificat substanțial actul normativ față de varianta în care acesta fusese adoptat de Camera Deputaților, în sensul că toate taxele și redevențele datorate de companiile care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră vor fi înghețate pe toată perioada acordurilor petroliere semnate cu statul român, iar acestea își vor putea deduce din baza de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare offshore toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.

În plus, a fost înghețat pe toată perioada concesiunilor și procentul de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în același an calendaristic pe care petroliștii din Marea Neagră sunt obligați să îl vândă anual pe bursele de gaze din România, în mod transparent și nediscriminatoriu.

”Regimul de redevențe și regimul fiscal prevăzute nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente. Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligația de a vinde 50% din gazele extrase pe piața românească -n.r.) nu va crește pe toată durata acordurilor”, prevede unul dintre amendamentele admise.

Mai important este însă acela care permite companiilor petroliere cu concesiuni de gaze naturale din Marea Neagră să își deducă toate investițiile, de la data semnării acordurilor petroliere și până la zi, din impozitul pe veniturile suplimentare offshore, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.. În varianta votată inițial de Camera Deputaților în iulie, actul normativ prevedea că deducerile sunt condiționate de momentele în care sunt vândute efectiv gazele naturale extrase, ceea ce ar fi lăsat în afara posibilității de deducere investițiile foarte mari efectuate de companii înainte de startul producției.

FOTO După 20 de ani, Google lansează una dintre cele mai importante schimbări: Discover CITEȘTE ȘI FOTO După 20 de ani, Google lansează una dintre cele mai importante schimbări: Discover

Senatul a modificat această prevedere definind valoarea investițiilor deductibile drept "valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții".

În lege se mai precizează că, "în scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referință, investițiile pot fi deduse în limta impozitului calculat".

Camera Deputaților a adoptat în prima parte a lunii iulie proiectul Legii offshore, care introduce impozitul pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor la gaze și pentru viitoarele exploatări din Marea Neagră. Cota de impozitare minimă urmează să fie una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/MWh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh.

”Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, declara atunci Richard Tusker, șeful ExxonMobil din România. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici, ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, afima și Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Siemens va concedia aproape 3.000 de angajați CITEȘTE ȘI Siemens va concedia aproape 3.000 de angajați

Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea proiectului de lege la începutul lunii trecute arătând că "este necesar un cadru normativ eficient și durabil, capabil să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor între stat și investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părți, precum și la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naționale". Luări de poziție în favoarea solicitărilor companiilor petroliere a avut și administrația de la Washington.

Luna aceasta, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, principala voce politică care a susținut majorarea beneficiilor statului din concesionarea resurselor de gaze din Marea Neagră, a avut întâlniri atât cu top managementul OMV și ExxonMobil, cât și cu secretarul american pentru Energie, Rick Perry.

Proiectele de exploatare de zăcăminte offshore de gaze naturale din Marea Neagră cele mai aproape de deciziile finale de investiție sunt Neptun Deep al consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom (fiecare compania deținând câte 50% din concesiune) și Midia, deținut de Black Sea Oil&Gas (65%), Gas Plus și Petro Ventures. Companiile americane ExxonMobil și Black Sea Oil&Gas au și calitatea de operatori ai concesiunilor respective. 

viewscnt
Afla mai multe despre
legea offshore
gaze naturale marea neagra
psd
iulian iancu
liviu dragnea
exxonmobil
omv petrom
impozit venituri suplimentare gaze