Conducta Yamal a reînceput să aducă gaze în Europa după o lună și jumătate de mers în ”marșarier”

Conducta Yamal a reînceput să aducă gaze în Europa după o lună și jumătate de mers în ”marșarier”
scris 2 feb 2022

Fluxurile de gaze din conducta Yamal-Europe au reînceput să curgă spre vest după mai mult de 40 de zile în care gazoductul a funcționat în ”marșarier”, dinspre Germania spre Polonia, arată datele operatorului german de rețea Gascade, citate de Reuters.

Revenirea la normalitate a gazoductului era una așteptată deoarece Gazprom a rezervat marți capacitate de tranzit prin Yamal, scrie Hotnews.ro.

INFOGRAFICE Explicațiile creșterii în România cu aproape 10% a prețului carburanților CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Explicațiile creșterii în România cu aproape 10% a prețului carburanților

Funcționarea în ”marșarier” a început pe 20 decembrie, provocând o creștere a prețurilor gazelor din Europa până la maxime istorice și acuzații reciproce din partea Occidentului și a Rusiei.

Unii europarlamentari au acuzat Moscova, cea care furnizează peste 30% din gazele naturale ale UE, că folosește situația ca pârghie în negocieri, pentru a obține aprobarea de a porni gazoductul Nord Stream 2, recent terminat.

Rusia a respins acuzațiile, spunând că Nord Stream 2 îi va stimula exporturile și va duce la reducerea prețurilor gazelor din Europa. De asemenea, a insistat că își respectă obligațiile contractuale privind livrările de gaz.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
yamal
gaze