Belgia reduce cota de TVA la energia electrică pentru a răspunde la creșterea facturilor

Belgia reduce cota de TVA la energia electrică pentru a răspunde la creșterea facturilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2022

Belgia a decis să reducă, temporar, cota de TVA pentru energia electrică, aceasta fiind doar una dintr-un pachet de măsuri destinate să protejeze consumatorii de creșterea prețurilor la energie, a declarat premierul Alexander De Croo, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și electricitate au explodat în ultimele luni pe măsură ce economiile și-au revenit din pandemia de Covid-19, ceea ce a contribuit la creșterea facturilor și la majorarea prețurilor pentru multe bunuri, scrie Agerpres.

Prețurile petrolului au înregistrat în ianuarie cele mai mari creșteri din aproape un an CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au înregistrat în ianuarie cele mai mari creșteri din aproape un an

"Este o situație dificilă, guvernul a demonstrat că poate lua măsuri echilibrate care răspund la realitățile de pe teren", a declarat premierul Alexander De Croo într-o conferință de presă.

La finalul unor discuții care s-au prelungit până marți dimineață, guvernul de la Bruxelles a decis că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la electricitate va fi redusă de la 21% până la 6%, începând de la 1 martie și până la 1 iulie. De asemenea, executivul a hotărât că fiecare gospodărie din Belgia va beneficia de o reducere unică de 100 de euro la factura la electricitate, iar tariful preferențial la electricitate de care beneficiază cei cu venituri mici va fi prelungit pentru un trimestru în plus.

Impactul acestui pachet de măsuri ar urma să se ridice la 1,1 miliarde de euro, a estimat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, ceea ce ar însemna o reducere medie de 165 de euro pentru fiecare gospodărie.

Majoritatea celor 27 de state membre ale UE au elaborat măsuri destinate să protejeze consumatorii de prețurile mari la energie. Bulgaria a înghețat prețurile reglementate la termoficare și electricitate până la finele lunii martie, Spania și Franța au plafonat majorarea facturilor la energie, iar alte țări precum Suedia au oferit ajutoare celor mai afectate gospodării.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
belgia
tva