CONFIRMARE ANRE nu mai lasă ușor furnizorii de gaze să renunțe la licență

CONFIRMARE ANRE nu mai lasă ușor furnizorii de gaze să renunțe la licență
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2021

Furnizorii de gaze nu mai pot renunța la licență dacă nu rezolvă mai întâi problema clienților lor, au declarat reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro a anunțat anterior, anunțând că sunt firme care vor să se retragă, că, în baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu ar mai accepta solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furniziori.

"ANRE a modificat regulamentul de acordare a licențelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenței trebuie mai întâi să rezolve problema clienților lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice și să le acorde timp să încheie contracte cu alți furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunța la licență doar dacă este însoțită de dovada că toți clienții și-au încheiat alte contracte", au precizat reprezentanții ANRE.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Potrivit acestuia, mai există și situația în care unui furnizor i se retrage automat licența pentru că nu mai are contract cu Transgaz, însă, în acel caz, furnizorul își asumă plata unor dezechilibre în sistem, scrie Agerpres.

În ultimele două luni, ANRE a primit șase cereri de renunțare la licența de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienți, și Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienți, restul având un număr nesemnificativ de consumatori.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

"Niciun consumator nu riscă să rămână nealimentat cu gaze. ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanță (FUI), adică un furnizor care îi poate prelua la prețul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI să preia acești clienți", au adăugat responsabilii reglementatorului.

Aceștia au mai spus că au primit o cerere din partea Engie de a renunța la statutul de furnizor de ultimă instanță, însă ANRE poate obliga compania să fie FUI dacă are prețurile cele mai mici din piață.

Săptămâna trecută, Restart Energy a anunțat că a luat decizia de a renunța la furnizarea de gaze naturale și estimează că actuala criză de pe piața de energie va duce la insolvențe și dispariția altor companii din piață.

"Piața de gaze naturale din România, dar și de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsa de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clienților finali. Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022", spune Armand Domuta, manager general Restart Energy.

Potrivit companiei, clienții Restart ar urma să fie alocați automat către Furnizorii de Ultima Instanța alocați de ANRE.

"Actuală criză a energiei va produce schimbări importante în perioada imediat următoare, inclusiv insolvențe și dispariția de pe piață a unor producători și furnizori", apreciază managementul Restart Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
gaze naturale