CONFIRMARE CEO-ul CEZ admite că vrea să iasă din România

CONFIRMARE CEO-ul CEZ admite că vrea să iasă din România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 mai 2019

CEZ plănuiește să vândă active în Bulgaria, România, Turcia și Polonia ca parte a strategiei de reorientare spre piața din Cehia, a declarat CEO-ul companiei, Daniel Benes, într-un interviu pentru Hospodarske Noviny. Declarația confirmă informația transmisă săptămâna trecută de Profit.ro, potrivit căreia compania cehă intenționează să-și vândă întreg business-ul din România, atât cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și cel de producție de energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"În cadrul acestei noi strategii, avem ambiția de a părăsi Bulgaria în anii următori. Luăm în calcul un exit din România, Turcia și ne gândim să părăsim și Polonia, unde avem două centrale pe cărbune, ca parte a reducerii emisiilor de C02 ale grupului", a afirmat Benes.

CEO-ul a adăugat că vânzarea activele pe piețele enumerate ar putea aduce "multe zeci de miliarde de coroane".

Totodată, Benes a reiterat obiectivul CEZ de a obține un rezultat  înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de 75 de miliarde de coroane (aproape 3,3 miliarde de dolari) în 2024-2025, comparativ cu 49,5 miliarde de coroane în 2018.

UPDATE ora 15.05 Grupul ceh CEZ a confirmat oficial, pentru Profit.ro, intenția de a se retrage din România, precizând totodată că decizia finală va fi în cursul Adunării Generale a Grupului, programată pentru luna iunie.

EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF

"Procesul (de vânzare -n.r.) poate începe numai după aprobarea noii strategii de business a grupului de către Adunarea Generală. Cu alte cuvinte, ne aflăm doar la început. Nu este o chestiune (vânzarea -n.r.) care să se realizeze în următoarele luni”, precizează CEZ.

Procesul de vânzare este prezentat ca fiind rezultatul schimbării strategiei de business a companiei mamă, nu rezultatul performanțelor companiilor deținute de CEZ în România.

“Procese similare (de vânzare -n.r.) au loc și în celelalte țări în care CEZ este prezentă. Operațiunile CEZ în România sunt profitabile și nu există nicio presiune de cesionare rapidă a lor”, a mai precizat compania.

OFICIAL Importurile de gaze au urcat iarna cu 12%. Volume și prețuri în scădere în martie CITEȘTE ȘI OFICIAL Importurile de gaze au urcat iarna cu 12%. Volume și prețuri în scădere în martie

CEZ a renunțat treptat la expansiunea în Balcani după ce a investit puternic în regiune acum aproximativ un deceniu. Compania este în negocieri exclusive cu Eurohold pentru vânzarea activelor din Bulgaria, după ce, anul trecut, autoritățile bulgare au blocat vânzarea activelor grupului către compania locală Inercom, tranzacție evaluată la aproape 400 milioane de euro și care a dus la demisia ministrului Energiei din țara vecină.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

După procesul de separare a activităților (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. Începând cu 2011, Grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu. Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
cez romania
vanzare cez
cez bulgaria
daniel benes