CONFIRMARE OMV Petrom primește bani din PNRR pentru hidrogen verde la Petrobrazi

CONFIRMARE OMV Petrom primește bani din PNRR pentru hidrogen verde la Petrobrazi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 mai 2023

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, controlat de grupul austriac omonim, a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Energiei pentru o subvenție de 39 milioane euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinată proiectului construirii unei capacități de producție a hidrogenului verde prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi, confirmand informația transmisă de Profit.ro în urmă cu mai mult de o lună și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluțiile pentru finanțarea afacerilor locale într-un context macroeconomic și social complex, tipurile de finanțări care pot susține dezvoltarea mediului antreprenorial local, oportunitățile antreprenoriale vor fi prezentate la Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Ediția a II-a.

Conferința, programată pentru 30 mai, va fi organizată, și cu sprijinul Visa, la Brașov, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Detalii AICI

Valoarea totală a investiției este estimată la circa 74 milioane euro.

Sindicatele, despre încheierea mediilor, în contextul grevei generale din învățământ: Rămâne de văzut! Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare! CITEȘTE ȘI Sindicatele, despre încheierea mediilor, în contextul grevei generale din învățământ: Rămâne de văzut! Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare!

″Credem că România are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanțarea acestor proiecte deschid oportunități pentru creșterea economică a țării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susținem tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro până la sfârșitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susține proiecte cu emisii de carbon scăzute și zero″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Proiectul presupune punerea în funcțiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacități de 20 de MW pentru producția de hidrogen obținut prin electroliza apei.

Autoritățile antitrust din UE îi întreabă pe rivalii Microsoft ce fel de date despre clienți trebuie să furnizeze gigantului tehnologic CITEȘTE ȘI Autoritățile antitrust din UE îi întreabă pe rivalii Microsoft ce fel de date despre clienți trebuie să furnizeze gigantului tehnologic

Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen, se arată într-un comunicat al companiei.

″Hidrogenul verde deschide oportunități pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinăriilor și pentru transport sustenabil, fie că vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre soluțiile pentru mobilitatea viitorului. Estimăm că cererea pentru hidrogen va crește semnificativ în România, în special în deceniul următor. Credem că OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piața hidrogenului din România″, a spus Radu Căprău, membru al Directoratului companiei, responsabil cu activitățile de rafinare și marketing.

Proiect rovinietă: Din 2026, se va aplica autovehiculelor de transport persoane și marfă în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale CITEȘTE ȘI Proiect rovinietă: Din 2026, se va aplica autovehiculelor de transport persoane și marfă în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante dar și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale

În perioada următoare, compania va demara licitația publică pentru achiziția electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiție să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanț valoric de producere a combustibililor sustenabili față de combustibilii convenționali, se mai afirmă în comunicatul OMV Petrom.

INEDIT Producătorii plătesc în premieră furnizorilor și 100 de lei/MWh să le preia energia excedentară. Prețul energiei livrate în după-amiaza zilei de duminică este negativ CITEȘTE ȘI INEDIT Producătorii plătesc în premieră furnizorilor și 100 de lei/MWh să le preia energia excedentară. Prețul energiei livrate în după-amiaza zilei de duminică este negativ

Proiectul este finanțat prin componenta PNNR ″Sprijinirea investițiilor în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză″, cu buget total de 148,75 milioane euro, din care 114,42 milioane euro de la UE și 34,32 milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat al României.

Schema de ajutor de stat impune drept deadline de finalizare și punere în funcțiune a capacităților de producție de hidrogen beneficiare finalul anului 2025. Prin schemă se urmărește instalarea în total a unor capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, care să producă cel puțin 10.000 de tone de hidrogen anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom petrobrazi
omv petrom pnrr
omv petrom hidrogen verde
hidrogen verde pnrr