Producătorul de energie electrică regenerabilă Enel Green Power România, una dintre companiile locale ale grupului italian omonim ce va intra în posesia grecilor de la PPC, avansează cu proiectul eolian bănățean de peste 500 MW preluat în urmă cu 2 ani de la omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de capacități regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", relevă datele analizate de Profit.ro.
Cei de la Enel Green Power au obținut acum aviz de racordare pentru proiectul construirii unui număr de 4 parcuri eoliene în comuna Potoc din județul Caraș Severin, cu putere instalată cumulată de 513 MW.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Termenul estimat de finalizare și punere în funcțiune este finalul anului 2026, pentru 2 dintre parcuri, respectiv sfârșitul lui 2028, pentru celelalte 2.
Unitățile de producție de electricitate din vânt sunt dezvoltate de 4 firme preluate de Enel Green Power în 2021 de la Muntmark. Deal-ul de atunci a fost mai extins, cuprinzând mai multe proiecte, printre care unul fotovoltaic de peste 680 MW din județul Arad, pentru care pregătirea lucrărilor a început de toamna trecută.
Business-ul de producție de energie electrică regenerabilă din România al grupului italian Enel, operat prin intermediul Enel Green Power România, cu parcuri eoliene și solare active cu putere instalată de 535 MW și proiecte noi în pregătire de 5.400 MW, a reprezentat unul dintre principalele argumente pentru care compania greacă PPC, la care statul elen este cel mai mare acționar, și-a dorit achiziționarea celor mai importante active locale ale Enel, tranzacție parafată oficial în martie, cu preț de 1,26 miliarde euro.
Astfel, PPC se bazează pe interconectarea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria (unde compania elenă deține un trader de electricitate), țintind importul de energie eoliană și fotovoltaică produsă în România, reiese dintr-un document al grecilor analizat de Profit.ro.