Consiliul Concurenței confirmă că a declanșat o investigație la Electrica SA și CEZ

Consiliul Concurenței confirmă că a declanșat o investigație la Electrica SA și CEZ
scris 20 apr 2021

Consiliul Concurenței confirmă că a declanșat o inspecție la compania cu capital de stat Electrica SA și la compania cu capital ceh CEZ România, vândută recent către Macquarie.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Autoritatea de concurență susține că are indicii privind implicarea operatorilor de distribuție în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenților acestora.

”Comportamentul suspectat are potențialul de a afecta concurența pe piața furnizării de energie electrică, precum și consumatorii,

clienți finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziția de la o piață reglementată către una concurențială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare și am atenționat companiile de distribuție să nu împiedice migrația clienților”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica și
CEZ, din orașele București, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești și Craiova.

Anterior a fost relatat că instituția suspectează existența unor practici care ar fi dus la blocarea migrației clienților pe piața liberă a energiei electrice.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Investigația a fost lansată ca urmare a unei sesizări din interiorul sectorului.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Electrica SA (companie la care statul român deține 48% din acțiuni) și CEZ România sunt două dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliului concurenței
electrica sa
cez