Amenințări de grevă - Se ascut cuțitele în "provinciile" est-europene ale imperiului Gupta. Siderurgiștii cehi de la Liberty Ostrava: Respingem opțiunea de a împrumuta certificate CO2 combinatului român din Galați!

Amenințări de grevă - Se ascut cuțitele în "provinciile" est-europene ale imperiului Gupta. Siderurgiștii cehi de la Liberty Ostrava: Respingem opțiunea de a împrumuta certificate CO2 combinatului român din Galați!

Sanjeev Gupta

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 apr 2021

Toate structurile sindicale ale salariaților combinatului siderurgic Liberty Ostrava din Cehia, parte a imperiului GFG Alliance al familiei indiene miliardare Gupta, sunt gata să intre în grevă din cauza situației financiare a companiei-mamă, care amenință operațiunile întreprinderii cehe, transmite Petr Slanina, liderul sucursalei Liberty Ostrava a celei mari confederații sindicale din Republica Cehă, KOVO.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, Financial Times a scris recent că Liberty Galați, fostul Sidex, întâmpină probleme în a-și asigura finanțarea necesară achiziției obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de anul trecut până la termenul limită din 30 aprilie și este în discuții cu compania-"soră" Liberty Ostrava pentru a împrumuta de la aceasta o parte din necesarul de credite CO2. Potrivit aceleiași surse, Liberty Galați și-ar fi vândut chiar din 2020 certificatele care i s-au alocat gratuit anul trecut în baza legislației europene.

"Respingem unilateral opțiunea de a împrumuta certificate CO2 combinatului român din Galați", a spus însă acum liderul sindical Petr Slanina, care reprezintă salariații și în Consiliul de Supraveghere al companiei.

Liberty Ostrava are circa 6.000 de angajați, conform datelor analizate de Profit.ro.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Potrivit lui Slanina, în ultimii ani, unitatea de producție din Ostrava a economisit certificate CO2 și intenționează să le vândă pe piață pentru a finanța investiții în modernizarea tehnologică a combinatului, menite să reducă atât consumul de energie, cât și emisiile acestuia. Sindicaliștii susțin că Liberty Ostrava are în prezent în portofoliu 5 milioane de certificate, în valoare de peste 200 milioane euro, la prețul actual din piață al creditelor de carbonul, care depășește 40 euro/certificat, și cer managementului companiei să se abțină de la orice acțiune care ar afecta patrimoniul acesteia.

Pe 6 aprilie, după apariția articolului din FT, grupul GFG Alliance transmitea pentru Profit.ro că nu comentează soldurile curente de certificate CO2 ale unităților sale de producție, adăugând că se așteaptă "ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie".

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Contactați acum de Profit.ro, reprezentanții Liberty Galați nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol. UPDATE Liberty Galați a transmis ulterior publicării că este menținută poziția exprimată de GFG Alliance pe 6 aprilie.

Potrivit presei cehe, GFG Alliance și-a exprimat, în replică, "adânca dezamăgire" față de reacția sindicatelor de la Liberty Ostrava, de natură să "sporească incertitudinea", și s-a declarat "gata să discute cu reprezentanții angajaților și să le explice situația, pentru a le potoli îngrijorările".

Ministrul Muncii anunță - a fost schimbat contractul individual de muncă, o nouă obligație pentru angajator CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță - a fost schimbat contractul individual de muncă, o nouă obligație pentru angajator

Sindicaliștii de la Liberty Ostrava au mai cerut explicații cu privire la destinația unui împrumut în valoare de 2 miliarde de coroane (circa 77 milioane euro) primit de companie cu garanția statului ceh ca parte a unui program de sprijin economic de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, în condițiile în care combinatul nu a tras până în prezent deloc fonduri din acest credit. Ei susțin că banii sunt în conturile principalului finanțator pentru capital de lucru al Liberty, compania financiară britanică Greensill, intrată în insolvență luna trecută, și se tem că unitatea din Ostrava nu va mai putea să-i acceseze, deși plătește deja dobândă pentru ei.

Prăbușirea Greensill și efectele acesteia asupra grupului GFG Alliance ar fi făcut ca piața să-și piardă încrederea în combinatele siderurgice Liberty, iar o parte din partenerii de afaceri ai unității din Ostrava cer deja plata în avans a materiei prime livrate, mai susțin sindicatele cehe.

Tot Financial Times a scris că o echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, echipă care a realizat o estimare preliminară a valorii nete a activelor grupului, ținând cont și de datoriile acestuia, a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari.

Spotify lansează Car Thing, un player audio care merge exclusiv cu propriul serviciu de streaming. Aduce oarecum aminte de epoca MP3 player-elor CITEȘTE ȘI Spotify lansează Car Thing, un player audio care merge exclusiv cu propriul serviciu de streaming. Aduce oarecum aminte de epoca MP3 player-elor

Ideea planului de restructurare a apărut după ce principalul furnizor de credite de capital de lucru al GFG Alliance, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse.

Greensill a depus un document la tribunal în care afirma că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționa că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență". Tot acolo, Greensill mai afirma că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

Liberty Galați a fost marcată la începutul anului de demisia fostului director general Bogdan Grecu, survenită după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, precum și față de o "persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare".

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty
liberty house
gfg allance
greensill
sanjeev gupta
otel
liberty galati