Consiliul Concurenței investighează Hidroelectrica, suspectând un abuz de poziție dominantă. UPDATE Reacția Hidroelectrica

Consiliul Concurenței investighează Hidroelectrica, suspectând un abuz de poziție dominantă. UPDATE Reacția Hidroelectrica
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2018

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).

Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieței angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, și reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacții cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este și ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.

Ministrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată. Transgaz trebuie să termine gazoductul Ungheni-Chișinău CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată. Transgaz trebuie să termine gazoductul Ungheni-Chișinău

Piața de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieței angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport și Sistem (OTS),  care are rolul de a echilibra balanța producție-consum în timp real, în scopul menținerii siguranței și stabilității în funcționare a SEN.

Piața de echilibrare satisface în principal nevoia participanților la piață de a-și ajusta cantitatea de energie contractată în funcție de cerere și are o puternică componentă tehnică. Pe piața de echilibrare Operatorul de Transport și Sistem cumpără și/ sau vinde energie electrică de la/ către participanții la piață deținători de unități și/ sau consumuri dispecerizabile.

Prețul pe piața de echilibrare este în general mai mare față de prețul de închidere al pieței înregistrat pe PZU.

Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica este în colaborare cu Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) și a avut drept punct de pornire variațiile semnificative de preț.

În cadrul investigației au fost efectuate deja inspecții inopinate la sediile societăților Hidroelectrica și CNTEE Transelectrica, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

CNTEE Transelectrica nu este parte vizată de investigație, inspecția la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurență a considerat că pot fi găsite date și infornații relevante pentru analiza efectuatată, dată fiind calitatea sa de administrator al piețelor de servicii de echilibrare.

Prețul mediu al energiei electrice pentru orele de de vârf de consum tranzacționată pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), de la bursa de specialitate OPCOM, a urcat recent cu peste 36%, la 451 lei/MWh (97,25 euro/MWh), deficitul de electricitate făcând România cea mai scumpă piață din regiune. 

UPDATE ora 20.27 Hidroelectrica a transmis următorul punct de vedere:

"Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.

Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusă în continuare să pună la dispoziția oricăror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societății. Compania respectă principiul transparenței în relația cu autoritățile și solicită la rândul său un tratament similar și corectitudine.

Subliniem și cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evită, pe cât posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicată. Societatea respectă principiile de comportament de piață consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparentă, concurențială și nediscriminatorie.

Astfel, deși Piața pentru Ziua Următoare este considerată ”de referință” în accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context și faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziția dominantă presupune, în definiția dată de Comisia Europeană, ca ”o întreprindere care deține o cotă importantă dintr-o anumită piață să se comporte în sensul îngrădirii concurenței pe acea piață.

De asemenea, poziția dominantă este considerată comportament anticoncurențial atunci când întreprinderea se folosește de poziția sa în mod abuziv pentru a elimina concurența.”, ori Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă.

Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica își asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare și serviciile de sistem licitate, și - mai mult, se află la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelările în piața de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piață făcându-se exclusiv prin DEN".

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
consiliul concurentei