Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal

Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2021

Consumatorii casnici vor plăti prețul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în luna ianuarie, urmând ca factura să fie regularizată ulterior de furnizorul fiecăruia, au declarat surse din sectorul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta deoarece ordinul ANRE nr. 5/2021, care prevede că energia va fi facturată la cea mai mică ofertă a furnizorului din zona respectivă, a intrat în vigoare după perioada în care s-au emis cele mai multe facturi pe ianuarie, scrie Agerpres.

Spaniolii de la Gran Via Real Estate cumpără un teren pentru construcția unui ansamblu imobiliar de 90 de apartamente CITEȘTE ȘI Spaniolii de la Gran Via Real Estate cumpără un teren pentru construcția unui ansamblu imobiliar de 90 de apartamente

"Acest lucru este valabil doar pentru facturile emise înainte de 20 ianuarie și este posibil să se regularizeze în februarie. Toate facturile emise după ordinul 5, adică după 20 ianuarie, trebuie emise cu discountul la care s-au angajat furnizorii", au spus responsabilii ANRE.

Potrivit acestora, facturile următoare vor conține prețul de serviciu universal și discountul oferit de fiecare furnizor.

"Acest discount va trebui evidențiat separat în factură, va trebui trecut într-o linie sau rubrică diferită", au subliniat reprezentanții reglementatorului.

De asemenea, Silvia Vlăsceanu, directorul general al Federației Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a arătat, pentru AGERPRES, că nu toate facturile se emit într-o singură zi, când ai milioane de clienți, iar cele trimise până în 20 ianuarie conțin o parte din consumul pe decembrie, la preț reglementat, și o parte din consumul pe ianuarie, la preț de serviciu universal.

"Discountul este posibil să apară în următoarea factură, în funcție de sistemul informatic al fiecărui furnizor, iar factura pe ianuarie va fi regularizată", a explicat reprezentanta companiilor de energie.

Ea a precizat, de asemenea, că și următoarele facturi vor fi emise la preț de serviciu universal, cu un discount care va fi evidențiat separat în factură, în funcție de ofertele fiecărui furnizor în parte.

La rândul lor, reprezentanții CEZ, unul dintre furnizorii clienților casnici, a transmis, la solicitarea AGERPRES: "Până la intrarea în vigoare a Ordinului ANRE 5/2021 au fost emise facturi conform tarifului de SU (serviciu universal - n.r.) casnic aplicabil. Toate facturile emise în perioada 01.01.2021 - 19.01.2021 pentru clienții cu contracte reglementate valabile la data intrării în vigoare a Ordinului ANRE 5/2021 sunt în curs de recalculare aplicându-se discountul aferent și urmează să fie transmise către clienți în perioada următoare".

Prețul de serviciu universal este mai mare cu 13-26% decât prețul reglementat până la 31 decembrie 2020.

Potrivit ordinului ANRE nr. 5/2021, publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie, clienții casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor lor și vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

"Astfel, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică", a arătat ANRE într-un comunicat.

Furnizorii de ultimă instanță, respectiv Enel, Electrica, E.ON și CEZ, transmis comunicate de presă prin care s-au angajat să acorde aceste discounturi consumatorilor lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
anre