Consumul de electricitate a scăzut în primul trimestru cu 0,3%. Exportul de energie electrică a urcat cu 5,4%

Consumul de electricitate a scăzut în primul trimestru cu 0,3%. Exportul de energie electrică a urcat cu 5,4%
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2017

Consumul de energie electrică din România a scăzut în primele trei luni din 2017 cu 0,3% față de aceeași perioadă din 2016, până la 14,29 terawatt-oră (TWh), deși după primele două luni se înregistra un avans de peste 2%, pe fodul reducerii iluminatului public de către primăriii și stagnării consumului populației și din companii, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După primele două luni din acest an s-a înregistrat un avans de 2,2% al consumului de electricitate, scrie News.ro.

Statisticile oficiale arată că, în perioada ianuarie-martie, autoritățile locale au făcut economii la iluminatul public și au tăiat semnificativ consumul de energie electrică, iar consumul populației a revenit pe minus. 

"Consumul final de energie electrică în trimestrul I 2017, a fost de 14.295,1 milioane kWh, cu 0,3% mai mic față de trimestrul I 2016; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 6,6%, iar consumul populației a scăzut cu 0,8%", se precizează în comunicatul INS.

Cererea de electricitate din partea companiilor a fost singura componentă care nu a scăzut, cu un consum total de 10,91 TWh în primele trei luni, în stagnare față de perioada echivalentă din 2016.  

OMV Petrom și-a dublat profitul în primul trimestru al acestui an CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat profitul în primul trimestru al acestui an

Consumul de energie electrică al populaței a scăzut în primele trei luni cu 0,8%, până la 3,2 TWh, iar consumul pentru iluminat public a coborât cu 6,6%, până la 0,17 TWh.

Exporturile de electricitate ale României au crescut în perioada ianuarie-martie cu 5,4% față de  primele trei luni din 2016, la 2,18 TWh, după o perioadă de declin de peste un an.

Producția de energie electrică a fost, în perioada ianuarie-martie, de 17,71 TWh, în creștere cu 3,6% față de primele trei luni ale anului trecut, din care 8,33 TWh (47%) din termocentrale clasice, 3,77 TWh în hidrocentrale, 3 TWh în centrala nucleară de la Cernavodă și 2,28 TWh în parcurile eoliene.

În 2016, consumul de energie electrică din România a crescut cu 4,2% față de 2015, până la 54,84 terawatt-oră (TWh). Exprturile de electricitate ale României au scăzut anul trecut cu 18,2%, până la 8,59 TWh.

Producția de energie electrică a fost, în 2016, de 66,12 TWh, în creștere cu 0,7% față de 2015.

Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
consumul de electricitate
ins