Corespondență din Hamburg. Cañete: Comisia Europeană va putea amenda strategiile energetice naționale pentru a impune o cotă mai mare a regenerabilelor

Corespondență din Hamburg. Cañete: Comisia Europeană va putea amenda strategiile energetice naționale pentru a impune o cotă mai mare a regenerabilelor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 sep 2018

Comisia Europeană va putea recomanda amendarea strategiilor energetice naționale în sensul stimulării investițiilor în producția de energie regenerabilă și a infrastructurii aferente, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru energie, în cadrul conferinței Wind Europe, organizată în această săptămână la Hamburg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prevederea este cuprinsă în noul acord politic privind pachetul energetic convenit de CE și Parlamentul European înaintea vacanței de vară. Comisia a stabilit o cotă a regenerabilelor de 32% din producția de electricitate, urmând ca până la finalul anului să centralizeze cotele propuse de statele membre. În condițiile în care, cumulat, nu vor atinge obiectivul stabilit de Comisie, Bruxellesul va putea impune prin directivă noi cote, superioare, fiecărui stat membru.

În plus, statele membre vor trebui să publice transparent regulile de promovare a investițiilor în acest sector, reglementări clare pentru schemele de suport, bazate pe principiul predictibilității, fără modificarea legislației cu aplicare retroactivă. În plus, a adăugat comisarul european, vor trebui eliminate barierele reglementatoare din calea evoluției acestui sector.

Scopul acestui pachet, a reamintit Cañete, este ca 55% producția de electricitate la nivelul UE să provină din resurse regenerabile până în 2030.

UPDATE ELCEN scapă de faliment - DOCUMENT + VIDEO CITEȘTE ȘI UPDATE ELCEN scapă de faliment - DOCUMENT + VIDEO

Cheltuielile pentru noi capacități de producție de energie eoliană în Europa au scăzut cu o cincime în 2017, până la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, susține WindEurope, semn atât că sectorul își reduce costurile și devine mai eficient, dar și al scăderii subvențiilor guvernamentale alocate acestui domeniu.

Potrivit raportului anual publicat la începutul anului de WindEurope, investițiile în noi proiecte eoliene onshore și offshore în Uniunea Europeană au scăzut cu 19% anul trecut, până la 22,3 miliarde euro, de la un nivel record de 27,5 miliarde euro în 2016 și de asemenea mai puțin decât 26,2 miliarde euro în 2015.

În rândul țărilor europene, Germania a fost cel mai mare investitor în energia eoliană în 2017, fiind responsabilă pentru 30% din investițiile totale, urmată de Marea Britanie cu 22%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
strategie energetică
acord
energie
regenerabilă
eoliană