Coronavirusul va provoca prima scădere a cererii mondiale de petrol de după 2009

Coronavirusul va provoca prima scădere a cererii mondiale de petrol de după 2009
scris 9 mar 2020

Cererea mondială de petrol va înregistra în acest an prima sa contracție de după 2009, în condițiile în care activitatea economică mondială va stagna din cauza coronavirusului, a anunțat luni Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Această revizuire semnificativă a estimărilor IEA a venit în aceeași zi în care prețul petrolului a scăzut cu peste 25% și se îndreaptă spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, după ce Arabia Saudită a declanșat un război al prețurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

Startup-ul SanoPass - evaluat la 2 milioane de euro după o investiție de la Cleverage Venture Capital și Founders Bridge. Firma se listează pe SeedBlink pentru încă 100.000 de euro CITEȘTE ȘI Startup-ul SanoPass - evaluat la 2 milioane de euro după o investiție de la Cleverage Venture Capital și Founders Bridge. Firma se listează pe SeedBlink pentru încă 100.000 de euro

Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019. Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuși să țină sub control răspândirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar și cu 730.000 bpd comparativ cu 2019, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, după șocul preconizat pentru 2020, IEA se așteaptă la o revenire a consumului mondial de petrol în 2021, când ar urma să înregistreze o creștere de 2,1 milioane bpd.

viewscnt
Afla mai multe despre
iea
petrol