COVID-19 amână oprirea planificată a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă

COVID-19 amână oprirea planificată a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă
scris 7 apr 2020

Consiliul de Administrație al companiei de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a decis amânarea opririi planificate a reactorului 1 al centralei, decizie determinată de contextul actual al pandemiei COVID-19, coroborat cu măsurile cuprinse în planul companiei de asigurare a protecției personalului și a continuității operării și producției, a transmis Nuclearelectrica.

"În mod uzual, oprile planificate ale unităților nucleare se realizează alternativ, o dată la doi ani pentru fiecare unitate, în perioada mai-iunie, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. Întrucât pregătirea unei opriri planificate reprezintă un proiect complex de investiție prin structură logistică, contractare și personal implicat, Consiliul de Administrație a decis amânarea opriri unității 1 pentru o perioadă care să permită implementarea proiectului fără asocierea cu riscul aferent contaminării cu COVID-19", se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, măsura amânării opririi planificate, în această perioadă, este o practică comună pentru centralele nucleare care utilizează tehnologie CANDU. Stabilirea noii perioade de oprire planificată va avea la bază o analiză internă a tuturor factorilor de impact, iar Nuclearelectrica va emite, ulterior analizei interne, un raport curent privind perioada exactă în care urmează să fie realizată oprirea planificată.

"Amânarea efectuării opririi planificare a unității 1 CNE Cernavodă nu afectează menținerea nivelului înalt de securitate nucleară și eficiență în operare, producția urmând să se desfășoare la parametri normali", se mai menționează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
oprire planificata reactor 1 cernavoda
centrala nucleara cernavoda oprire planificata
masuri coronavirus nuclearelectrica