Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria

Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria
scris 29 nov 2022

Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deținute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntă cu probleme temporare în aprovizionarea cu benzină, a informat portalul de știri Telex.hu, preluat de Reuters.

Aceste probleme temporare se datorează, în parte, unei cereri crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona prețul carburanților, în ideea de a reduce impactul inflației asupra consumatorilor, dar și deciziei grupului petrolier MOL de a efectua lucrări de mentenanță la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanți, scrie Agerpres.

2022 - Cel mai bun an în România pentru piața muncii ca posturi noi. Cele mai căutate locuri de muncă și salariile oferite CITEȘTE ȘI 2022 - Cel mai bun an în România pentru piața muncii ca posturi noi. Cele mai căutate locuri de muncă și salariile oferite

Într-un comunicat de presă publicat pagina sa de Internet, MOL a informat că au existat probleme temporare, care au durat câteva ore, și care au afectat aproximativ o cincime din benzinăriile MOL în ultimele zile. Rețeaua MOL din Ungaria este compusă din aproximativ 500 de benzinării.

MOL a precizat că introducerea plafonului de preț la carburanți a dus la explozia cererii la benzinăriile sale în timp ce competitorii săi și-au redus în mod semnificativ importurile. Grupul petrolier a adăugat că în ultimele luni a fost nevoit "într-o oarecare măsură" să aprovizioneze până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării care există în Ungaria.

De asemenea, MOL a informat că rafinăria sa de la Száhahalombatta funcționează încă la capacitate parțială și că deocamdată nu este clar când anume se vor finaliza lucrurile de mentenanță, adăugând că se așteaptă să existe probleme de aprovizionare "cel puțin pe parcursul acestei săptămâni".

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea prețului carburanților în luna noiembrie a anului trecut dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forțat executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanți la prețuri plafonate.

Luni, Guvernul de la Budapesta a anunțat că Ungaria va putea să mențină prețurile plafonate la carburanți dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcționa în continuare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
ungaria