Criza energetică a declanșat o goană mondială după cărbune

Criza energetică a declanșat o goană mondială după cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2022

Până anul trecut, activitatea redusă din micul port Mtwara din Tanzania avea legătură cu exporturile de nuci caju, acum însă acest port cunoaște o activitate febrilă care are legătură cu multitudinea de nave care încarcă cărbune, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o goană mondială după cărbune, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mod tradițional, Tanzania exporta cărbune doar spre țările vecine din estul Africii, exporturile mai îndepărtate fiind excluse pentru că ar fi fost nevoie de camioane care să transporte cărbunele peste 600 de kilometri de la minele din sud-vestul țării până în portul Mtwara de la Oceanul Indian, scrie Agerpres.

Neptun Deep - Schimbare: Noul șef al fostei subsidiare românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, după preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz CITEȘTE ȘI Neptun Deep - Schimbare: Noul șef al fostei subsidiare românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, după preluarea acesteia de către compania de stat Romgaz

Însă criza energetică din Europa a schimbat situația. Prețurile la cărbunele utilizat de termocentrale pentru a produce electricitate au atins valori record, pe măsură ce multe state europene au pierdut accesul la livrările de gaze naturale și cărbune din partea principalului lor furnizor, Rusia.

Acum, cumpărătorii din Europa și din alte părți sunt dispuși să plătească sume mari în dolari pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana și posibil chiar și Madagascar. Această revenire a cererii pentru cărbune contravine cu planurile climatice destinate tranziției dinspre cel mai poluant combustibil fosil.

"După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuși să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească prețuri foarte bune", spune Rizwan Ahmed, director de operațiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Traderul de materii prime Cargill a înregistrat o creștere semnificativă a livrărilor de cărbune spre Europa în ultimele luni, a declarat președintele diviziei de transport oceanic de la Cargill, Jan Dieleman. Potrivit acestuia, în perioada iunie-august 2022, Cargill a transportat nouă milioane de tone la nivel global, comparativ cu șapte milioane de tone în perioada similară a anului trecut.

"Europa concurează cu alți cumpărători și alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să își asigure cărbunele și vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud și chiar și de mai departe", a apreciat Jan Dieleman.

Chiar dacă fereastra de oportunitate ar putea fi una de scurtă durată, având în vedere că situația geopolitică ar putea să se schimbe, unele țări cu resurse carbonifere consideră că marjele de profit sunt mult prea bune pentru a le rata.

Tanzania se așteaptă ca exporturile sale de cărbune să se dubleze în acest an, până la 696.773 de tone, în timp ce producția ar urma să se majoreze cu 50% până la 1,364 milioane de tone, potrivit comisiei miniere. Veniturile considerabile din taxe generate de explozia exporturilor de cărbune ar putea determina Guvernul tanzanian să construiască o cale ferată care va face legătura între regiunea carboniferă Ruvuma și portul Mtwara, a declarat Yahya Semamba, secretarul comisiei miniere.

Companiile care se ocupă cu extracția cărbunelui se bucură în prezent de marje de profit fără precedent, în ceea ce ar putea fi ultimul boom al unei industrii care este presată să își reducă producția. Potrivit lui Rob West, analist la Thunder Said Energy, la finele lui 2020, când prețul la cărbune era de 75 de dolari pe tonă, o mină de cărbune putea genera o marjă de profit de 15 dolari pe tonă. Însă la un preț al cărbunelui de 400 de dolari pe tonă, marja de profit crește până la 235 de dolari pe tonă.

Traderii din Europa sunt dispuși să plătească un preț dublu față de cumpărătorii din Asia. Potrivit lui Rizwan Ahmed, de la compania minieră Bluesky Minings, firma nu derulează în prezent exporturi prin intermediul portului Mtwara dar acum intenționează să facă acest lucru și a primit solicitări din partea unor cumpărători din Germania, Polonia și Marea Britanie.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Adrian Căruceru, Fundația OTP Bank România: Oamenii nu știu ce venituri obțin. Conștientizarea situației financiare la nivel personal rămâne o problemă care se perpetuează de mai mulți ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Adrian Căruceru, Fundația OTP Bank România: Oamenii nu știu ce venituri obțin. Conștientizarea situației financiare la nivel personal rămâne o problemă care se perpetuează de mai mulți ani

Situația este similară în țara vecină Botswana, fără ieșire la mare, și pentru care trimiterea de cărbune prin intermediul navelor părea ceva de neimaginat astfel că majoritatea exporturilor sale de cărbune mergeau spre țările vecine Africa de Sud, Namibia și Zimbabwe.

"Înainte, logistica ne-ar fi ruinat. În schimb, la prețurile actuale am putea face acest lucru să funcționeze", spune Morné du Plessis, director general la compania minieră Minergy din Botswana.

La rândul său, statul insular Madagascar, cel mai mare exportator mondial de vanilie, ar putea deveni un alt nou nume pe piața mondială a cărbunelui. "Prețurile actuale conferă argumente solide de business pentru companiile care se ocupă cu mineritul de cărbune în Madagascar pentru a începe exporturile, pentru prima dată în istoria țării", a declarat Prince Nyati, directorul unei companii miniere din această Madagascar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
energie