Degradări la buncăre de beton constate în 2017 la patru reactoare nucleare belgiene, clasificate de autoritatea de reglementare drept ”anomalii” pe scala Ines

Degradări la buncăre de beton constate în 2017 la patru reactoare nucleare belgiene, clasificate de autoritatea de reglementare drept ”anomalii” pe scala Ines
scris 12 oct 2018

Degradări constatate în urmă cu un an la buncăre de beton de la patru din cele șapte reactoare nucleare belgiene reprezintă o ”anomalie” - nivelul cel mai puțin grav pe scala problemelor de acest tip, a anunțat vineri autoritatea de reglementare belgiană, relatează Reuters.

Agenția federală de control nuclear (AFCN) precizează într-un comunicat că aceste ”anomalii”, la buncărele Doel 3, Doel 4, Tihange 2 și Tihange 3, descoperite în octombrie 2017, nu au ”vreun impact asupra populației, muncitorilor și mediului”, scrie News.ro.

Scala Ines folosită de autoritatea de reglementare, ”menită să ușureze percepția importanței unui eveniment implicând surse de radiații ionizante”, are șapte niveluri, de nivelul 1 - ”anomalie”, la nivelul 7 - ”accident major”.

 Sechestru de peste 15 milioane de euro în dosarul fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu CITEȘTE ȘI Sechestru de peste 15 milioane de euro în dosarul fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu

Belgia se confruntă cu o posibilă penurie de electricitate - fără precedent -, odată cu apropierea iernii, în contextul în care doar unul dintre cele șapte reactoare nucleare din țară - toate exploatate de grupul Engie - urmează să fie operațional la întreaga capacitate în noiembrie.

Cu scopul de a face față acestei probleme, directoarea generală a gestionarului rețelei, Elia Chris Peeters a anunțat la începutul lunii că Belgia ar putea să importe 1.000 de megawați de electricitate din Franța.

Cele șapte reactoare nucleare belgiene produc în mod normal jumătate din necesarul de electricitate al țării.

Engie a anunțat la sfârșitul lui septembrie că operațiunile de mentenanță la reactorul nuclear Tihange 1, situat în provincia Liège, urmează să se încheie mai devreme decât s-aprevăzut, la jumătatea lui noiembrie.

Electrabel anunța cu o săptămână mai înainte că oprirea altor două reactoare - Tihange 2 și Tihange 3 - urmează să fie prelungită cu mai multe luni, cel puțin până în martie 2019, din cauza degradării betonului anumitor clădiri.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
belgia
reactoare