Delgaz Grid investește 45 miloane de lei în montarea a 10.000 de contoare inteligente în Iași

Delgaz Grid investește 45 miloane de lei în montarea a 10.000 de contoare inteligente în Iași
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2020

Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.On a declanșat în luna august o campanie de instalare a 10.000 de contoare inteligente în municipiul Iași, investiție estimată la peste 45 de milioane de lei, din care 19 milioane lei cofinanțare europeană. Până în prezent, au fost montate deja aproximativ 1.000 de contoare inteligente și 160 de tablouri electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit companiei, în cadrul proiectului, pe lângă cele 10.000 de contoare inteligente ce urmează a fi montate, și rețeaua de distribuție de joasă tensiune aferentă va fi reabilitată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri și a peste 1.800 de tablouri electrice (firide). În același timp, vor fi implementate infrastructura hardware și aplicațiile software necesare funcționării sistemului de măsurare inteligent.

Cumpărătorii istoricei termocentrale Borzești fac și parc fotovoltaic pe amplasament, în paralel cu retehnologizarea grupului 7. La cât e estimată investiția CITEȘTE ȘI Cumpărătorii istoricei termocentrale Borzești fac și parc fotovoltaic pe amplasament, în paralel cu retehnologizarea grupului 7. La cât e estimată investiția

“În pofida contextului dificil cauzat de pandemia Covid-19, ne respectăm promisiunea făcută clienților noștri de a le oferi o servicii mai bune. Sunt convins că efortul nostru se va regăsi în îmbunătățirea calității serviciilor și a unui grad ridicat de continuitate a distribuției de energie electrică”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

Delgaz Grid și-a anunțat clienții că, în vederea realizării anumitor operațiuni în condiții de siguranță, sunt necesare și întreruperi în alimentarea cu energie, consumatorii fiind anunțați din timp, inclusiv prin afișaj la scările de bloc și la sediile Asociațiilor de Proprietari.

În urma instalării contoarelor inteligente, indexul contorului va fi transmis în mod automat, nemaifiind necesare transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului. Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare. Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit și diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate și sunt stabilite măsuri de intervenție de la distanță sau în teren, după caz.

În plus, operațiunile de deconectare și/sau reconectare la un consumator la care este instalat și integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

În ultimii ani au fost instalate la consumatorii Delgaz Grid din Moldova, prin programe de investiții succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru perioada 2019-2028 ținta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investițiilor fiind de circa 127,3 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienți, reprezentând 45% din totalul clienților racordați la rețeaua de electricitate a companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul lui 2028.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de aproape 81.900 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. De la intrarea pe piața locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze și electricitate și a virat către stat impozite și taxe de 2,3 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
delgaz
contoare inteligente
iași