Delgaz Grid vrea să împrumute 125 milioane euro de la BERD pentru modernizarea rețelei de electricitate

Delgaz Grid vrea să împrumute 125 milioane euro de la BERD pentru modernizarea rețelei de electricitate
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 sep 2023

Delgaz Grid, compania de distribuție a E.ON România, vrea să împrumute până la 125 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru finanțarea unor investiții în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

BERD analizează în prezent acordarea creditului, decizia urmând să fie anunțată la începutul lunii octombrie.

Împrumutul va finanța o parte din programul de cheltuieli de capital al Delgaz Grid pentru rețeaua sa de distribuție a energiei electrice pentru perioada 2023-2025.

FOTO E.ON testează în România prin Delgaz Grid: O sobă veche de teracotă pe gaze a funcționat perfect cu 40% hidrogen CITEȘTE ȘI FOTO E.ON testează în România prin Delgaz Grid: O sobă veche de teracotă pe gaze a funcționat perfect cu 40% hidrogen

Proiectul va ajuta Delgaz Grid să îmbunătățească eficiența rețelei și să reducă pierderile prin modernizare tehnologică, inclusiv prin introducerea planificată a aproximativ 219.000 de contoare inteligente pentru clienții săi până în 2025.

De asemenea, investițiile în modernizarea rețelei sunt așteptate să ducă la o reducere estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră echivalentă cu aproximativ 40.000 de tone de CO2 pe an până în 2025, prin limitarea pierderilor din rețea.

Delgaz Grid operează o rețea de electricitate de aproape 81.900 km în șase județe din Moldova (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și o rețea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău).

În primăvară, compania a anunțat că vizează atragerea, în următorii ani, a 700 de milioane de euro din fonduri europene, la care se vor adăuga aproximativ 1,5 miliarde de euro din surse proprii, pentru finanțarea unui amplu program de investiții în modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea rețelelor sale de electricitate și gaze naturale.

Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat CITEȘTE ȘI Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat

Pentru acest an, Delgaz Grid a bugetat un plan de investiții record, de peste 185 de milioane de euro (920 milioane lei), din surse proprii și din fonduri europene, cu 36% mai mari față de cele de anul trecut.

Delgaz Grid este deținută majoritar de grupul german de utilități E.ON. Allianz Infrastructure Luxembourg, Allianz-Tiriac Asigurări și Ministerul român al Energiei sunt acționari minoritari.

Anul trecut, Delgaz Grid a deservit aproximativ 3,5 milioane de clienți casnici și corporate, perioadă în care a distribuit 5 TWh de energie electrică.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
imprumut berd
modernizare retea electricitate delgaz
distributie energie delgaz