Deprecierea rublei a umflat profitul Gazprom cu 71% în primul trimestru din 2015

Deprecierea rublei a umflat profitul Gazprom cu 71% în primul trimestru din 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2015
Profitul Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a urcat cu 71% în primul trimestru din acest an, depășind estimările analiștilor, deoarece deprecierea rublei a compensat declinul prețului țițeiului și reducerea vânzărilor, transmite Bloomberg. 
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Profitul net a urcat la 382 miliarde de ruble (5,9 miliarde de dolari) în perioada ianuarie - martie 2015, de la 223 miliarde de ruble în primele trei luni din 2014. Analiștii se așteptau la un câștig de 353 miliarde de ruble. 
 
Veniturile au crescut cu 5,7%, la 1.650 miliarde de ruble. 
 
Economia rusă este afectată de declinul prețului țițeiului și de deprecierea rublei. Dar companiile de stat concentrate pe exporturi, cum ar fi Gazprom, beneficiază de pe urma deprecierii rublei, fiindcă obțin venituri în dolari și majoritatea costurilor sunt în ruble. Declinul prețului petrolului a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom deoarece în majoritatea contractelor de furnizare prețul gazelor exportate este legat de cel al barilului de țiței.
 
Conform datelor Bloomberg, prețul mediu de export al Gazprom în iunie a fost cel mai scăzut din 2007. 

Deși prețul gazelor în Europa - principala piață de export a Gazprom - a scăzut cu 24% în primul trimestru din acest an, la 284,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în ruble prețul a înregistrat o creștere de 37%. Vânzările spre Europa au scăzut cu 16%, la 39,1 miliarde metri cubi. Din 2014, prețul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 48%, cel mai semnificativ declin din 2008.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze naturale
deprecierea rublei
profit