Disputa din UE pe tema energiei nucleare amenință acordul pentru obiectivele în domeniul energiei regenerabilă. Ce poziție are România

Disputa din UE pe tema energiei nucleare amenință acordul pentru obiectivele în domeniul energiei regenerabilă. Ce poziție are România
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2023

Țările Uniunii Europene nu se înțeleg dacă să permită sau nu ca energia nucleară să contribuie la îndeplinirea obiectivelor lor în materie de energie regenerabilă, iar disputa amenință să întârzie una dintre principalele politici climatice ale UE, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Negociatorii din țările UE și din Parlamentul European au ultima rundă de negocieri programată, pentru a stabili obiective mai ambițioase ale UE în vederea extinderii energiei regenerabile în acest deceniu, scrie News.ro.

Virgil Popescu anunță construirea unei conducte de gaz de 180 km. Care este traseul gazoductului CITEȘTE ȘI Virgil Popescu anunță construirea unei conducte de gaz de 180 km. Care este traseul gazoductului

Aceste obiective sunt esențiale pentru eforturile Europei de a reduce emisiile de dioxid de carbon până în 2030 și de a renunța la combustibilii fosili din Rusia. Negocierile s-au împotmolit însă într-o dispută legată de faptul dacă acei combustibili produși cu ajutorul energiei nucleare ar trebui să fie luați în considerare pentru atingerea obiectivelor în materie de energie regenerabilă.

Franța conduce o campanie pentru ca "hidrogenul cu emisii reduse de carbon" - termen folosit pentru a descrie hidrogenul produs din energie nucleară - să fie pus pe picior de egalitate cu hidrogenul produs din energie electrică regenerabilă. Franța este susținută de țări precum România, Polonia, Ungaria și Republica Cehă, care doresc o mai mare recunoaștere a contribuției energiei nucleare fără CO2 la obiectivele climatice.

Germania, Spania, Danemarca, Portugalia și Luxemburg se numără printre țările care se opun. Acestea spun că includerea energiei nucleare în obiectivele privind energiile regenerabile ar distrage atenția de la necesitatea ca Europa să extindă masiv energia eoliană și solară.

La o reuniune a ambasadorilor țărilor UE, care a avut loc vineri, țările și-au întărit și mai mult pozițiile, au declarat oficialii UE, ceea ce îi face pe unii să se îndoiască că negocierile de miercuri vor reuși să finalizeze legea.

Ambasadorii țărilor UE urmau să se reunească pentru a încerca să deblocheze negocierile.

De asemenea, țările sunt în dezacord și cu privire la alte părți ale legislației, inclusiv partea care se referă la tipurile de combustibil lemnos care pot fi considerate energie regenerabilă.

Franța, una dintre țările cu cea mai mare putere nucleară din lume, are un interes deosebit în ceea ce privește creditarea energiei nucleare în cadrul obiectivelor, având în vedere planurile sale de a construi noi reactoare și de a-și moderniza flota existentă. Ministrul francez al energiei, Agnès Pannier-Runacher, va convoca marți o reuniune a miniștrilor din țările pro-energie nucleară pentru a discuta despre această problemă, a declarat o sursă din ministerul francez. Parisul a fost dezamăgit de alte inițiative recente ale UE de a acorda prioritate tehnologiilor regenerabile în detrimentul celor nucleare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că proiectele "nucleare de ultimă oră" vor avea acces doar la unele dintre stimulentele UE de sprijinire a industriilor ecologice, în timp ce tehnologiile "strategice", precum panourile solare, vor beneficia de toate avantajele.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleara
energie regenerabila